Förebådar nya kulturhuset. Förra året kom närmare 5 000 besökare och mycket talar för att det blir ännu fler i år. Årets program för Tellus Kulturfestival är nämligen än mer omfattande, med 60 programpunkter och sammanlagt över 250 artister på scenen. En föraning om den vardag som väntar när kulturhuset i Bergsjön är färdigt 2018.

– Det kom betydligt fler besökare förra året än jag hade trott, och det extra roliga var att många av dem var personer man annars inte brukar besöka Rymdtorget. Det är precis det som är meningen, både med festivalen och det kommande kulturhuset: att locka till nya möten, säger Per Ottosson, som är projektledare för Kulturhus Bergsjön.

Lite grann av en försmak
Först 2018 kommer kulturhuset att stå färdigt och det är i väntan på det som festivalen har uppstått och frodats. Under 2013 genomfördes en omfattande dialog kring innehållet i det framtida Kulturhuset, men arrangörerna insåg att det behövdes något som kunde komplettera de mer traditionella öppna mötena. Därför har man försökt att vara med i så många sammanhang som möjligt och även arrangera egna kulturevenemang.

– Vi tänkte att en festival blir ju lite grand av en försmak på samma tema som det vi vill att kulturhuset ska vara, att det kan föda tankar och idéer samtidigt som det liksom manifesterar platsen. Men framförallt så arrangerar vi ju festivalen för att vi vill göra något kul tillsammans! säger Per Ottosson.

19 akter
Det framtida kulturhuset är i dagsläget beräknat till cirka 2 600 kvadratmeter och kommer bland annat att rymma Bergsjöns bibliotek, en scen, café, en större och en mindre lokal som kan användas till alltifrån bio till fester, en utställningshall, verkstadsytor för skapande verksamheter, möteslokaler och en ”projektyta” som ska vara extra nischad och flexibel gentemot ungdomars intressen.

Tellus Kulturfestival har ett liknande upplägg, med sin gedigna variation av aktiviteter och konstformer i 60 programpunkter. Invigningen klockan 12 står Bergsjöns unga hiphopstjärnor Crazy Kids för, tätt följda av storbandet Smoke rings big band, den somaliska musikern Hussein Nuuriyow och Göteborgs Stadsteater. Inte mindre än 19 olika akter med dans, musik och teater avlöser varandra under dagen på Stora Scenen, innan den avslutas strax innan klockan 19 med TNT, som med rötter i det romska kulturarvet blandar rap, dancehall och r’n’b.

Folkdanser och bugg
Inte mindre än sju olika föreningar bjuder upp till folkdans enligt eritreanska, assyriska, somaliska, svenska, albanska och bolivianska traditioner, mixat med bugg. Hos ett tiotal idrottsföreningar kan man testa alltifrån aikido till gymnastik och basket, och det visas filmer gjorda av såväl ungdomar i Östra Göteborg som kulturpristagaren Tommy Carlsson, vars film ”Hästar” hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2015.

Man kan även prova på alltifrån att skapa med lera, spela djembe och känna rytmik från Västafrika, till att måla graffiti, rappa och utöva akrobatik á la parkour. Dessutom kan man pyssla och skapa under handledning av konstnärer från Konstepidemin.

Tellus Kulturfestival äger rum på Rymdtorget lördagen 19 september kl 12 till 19.

3B8.jpg