Firar mångfalden. Bergsjöskolan fylls av aktiviteter, kultur och mat från olika länder på lördag 21 maj. Initiativet kommer från skolans elever. “Jag ser fram emot en festlig dag där vi kan mötas och ha roligt”, säger Mahsa Abdulhi från Bergsjöskolans elevråd.

Den 21 maj är det FN:s dag för kulturell mångfald, dialog och utveckling. Då arrangeras också Kulturfest 2022 för hela familjen på Bergsjöskolan.

– Sverige är ett mångkulturellt land. Vi är alla svenskar men har mycket att lära av varandras kulturer och nu firar vi mångfalden med en gemensam fest, säger Mahsa Abduhli som går i nian på Bergsjöskolan.

Ett sätt att lära känna varandra

Det blir till exempel  loppis, uppträdanden, lotteri, fiskdamm, hennamålning och det går att designa egna armband. Eleverna har tillsammans med Skolan mitt i byn arbetat i flera månader med kulturfesten och jobbar in i det sista med att baka fikabröd till försäljning.

– Vi har 45–50 olika nationaliteter på skolan och nu håller eleverna som bäst på att pynta och göra flaggor från alla länder.  En sån här fest blir ett sätt att lära känna varandra bättre, säger Samira Hussein från Skolan mitt i byn på Bergsjöskolan.

Bidrar till skolresan

Skolans elever har bidragit med saker till loppisen. Största delen av intäkten från den  och de andra aktiviteterna som kostar pengar på kulturfesten går till årskurs nio och deras skolresa.

– Vi vet inte än var vi ska åka men håller som bäst på att planera. Vi hoppas den kan bli av innan vi slutar i juni, säger Mahsa Abduhli och hälsar alla välkomna till kulturfesten.