Angered Arena en succé. Under 2014 gjordes rekordmånga besök på Göteborgs Stads träningsanläggningar. Framgången med Angered Arena kan bara delvis förklara den nya toppnoteringen på över en miljon träningstillfällen.

Träningstrenden är tydlig. Intresset för att hålla sig i trim och må bra ledde under 2014 till ett nytt besöksrekord på Göteborgs kommunala motions- och träningsanläggningar.

– Det har blivit en statusmarkör att träna och röra på sig, konstaterar Katarina Elfverson som är avdelningschef för friskvård på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Angered Arena – en succé
När Angered Arena projekterades 2008 drömde man om att nå 220 000 besökare. Nu visar det sig att förhoppningarna överträffats, och 2014 räknade man in hela 227000 besök på den nya anläggningen.

– Det är jätteroligt. Och jag tror vi kan öka ännu lite till i år – kanske når vi 235 000 besök, säger Katarina Elfverson.

4B96.jpg
Att den nya anläggningen i Angered snabbt blivit en succé utgör långt ifrån hela förklaringen till den totala ökningen om 22 procent på stadens kommunala bad, gym, ishallar och motionsanläggningar. Av ökningen på 180 000 besök under 2014 kan bara drygt hälften knytas till Angered Arena.

Visserligen har Kärrabadet och Rannebergsbadet tappat lite sedan Angered Arena invigdes, men samtidigt strömmar träningssugna göteborgarna till på många andra håll.

Träningstrenden håller i sig
– Den långa och fina sommaren gjorde att Lundbybadets utomhusbassäng lockade fler besökare än normalt, och även Slottsskogsvallen har ökat kraftigt. Där har vi byggt om och utökat med gruppträning – då vet vi av erfarenhet att fler kvinnor kommer, säger Katarina Elfverson som tror att träningstrenden fortsätter:

– Inget tyder på någon avmattning – snarare tvärtom. Det har till exempel blivit populärt att för en hel familj att åka till en anläggning för att träna under samma tak.

Hoppas på fler simhallar
Allt fler träningsbesök innebär förstås också att många av de äldre anläggningarna slits och att det finns ett behov av nya och modernare anläggningar.

– Nya simhallar i östra Göteborg och på Hisingen står överst på min önskelista, säger Katarina Efverson.

Vid sidan av alla vanliga göteborgares ökade träningsvilja har också samarbeten med Närhälsan, Västra Götalandsregionen, privata vårdcentraler och skolor utökats kraftigt på senare år.

– Jag tror att besökssiffrorna kan fortsätta att öka lite till, men inte hur mycket som helst. Vi har både säkerhetskrav och trivselkrav att ta hänsyn till och börjar nästan slå i taket, säger Katharina Elfverson.

4708.jpg