Ingen plats för studier eller liknande. För att bidra till minskad smittspridning av covid-19 gör biblioteken i Göteborg åtgärder för att minska antalet besökare på plats samtidigt. Fram till 19 november kommer biblioteken varken erbjuda möjlighet till sittplatser eller tillgång till datorer och kopiering.

Det är på grund av Folkhälsomyndighetens införande av lokala allmänna råd för Västra Götaland som biblioteken väljer att inte erbjuda sina lokaler som en plats för att mötas, studera eller läsa tidningen de kommande veckorna.

– Det känns förfärligt och går emot hela vår idé om biblioteket som mötesplats, men vi måste hjälpa till på det sätt vi kan, säger Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg.

Sittplatser försvinner

Biblioteken plockar nu bort de sittplatser som går att flyttas och krysstejpar övriga sittplatser. Det är ej möjligt att använda kopiator eller datorer. Önskan är att besökarna endast väljer att komma till biblioteket för att hämta och lämna lånade böcker.

Anette Eliasson puffar för att använda de digitala lösningarna som biblioteken erbjuder.

– Ladda ner appen och skapa ett konto. Då kommer man åt väldigt mycket: e-böcker, ljudböcker och det går att reservera böcker som sedan går att hämta på reservationshyllan. Det finns också en chatt tillgänglig där det går att ställa frågor till oss.

500 kassar har levererats

Bokkassarna som riktar sig till 70-plussare fortsätter skickas ut precis som tidigare och går att beställa fram till 15 december. Hittills har cirka 500 stycken levererats. Även den take away-tjänst som infördes i maj och riktar sig mot 70-plussare och personer i riskgrupper fortsätter under hösten.

– Vi kommer att se tiden an och se om vi kan arbeta vidare med de här tjänsterna och eventuellt utöka dem, säger Anette Eliasson.

Handdesinfektion på väg

Biblioteken i Göteborg har redan gjort flera åtgärder på grund av covid-19. Det handlar bland annat om plexiglas mellan datorer och vid diskarna. Personalen har även västar på sig med uppmaning att hålla avstånd för att påminna både varandra och besökarna. Nu rustar de med handspritstationer för besökarna.

– Vi hade också ställt om vårt program och kommit igång med corona-säkra evenemang. Dessa får vi tyvärr ställa in nu, men vi fortsätter med de digitala programmen och sänder via våra sociala medier. Vissa bibliotek har även aktiviteter utomhus, säger Anette Eliasson.

Hösten hittills har annars varit förhållandevis normal på biblioteken. Några bibliotek har haft färre besökare än vanligt – andra fler. Dessutom visade en mätning i augusti att utlåningen ökat något under covid-19-pandemin.

– Det är positivt. Vi hade trott att utlåningen skulle gå ner. Men det visar att det finns ett behov av litteraturen, speciellt i dessa tider. Särskilt utlåningen av e-böcker har ökat extra mycket.