Årets utvalda bok en serieroman. För trettonde året i rad får alla barn som går i årskurs tre böcker i present – en läsdagbok och en exklusivt utvald titel som i år är Stenväktaren av Kazu Kibuishi. Böckerna börjar delas ut på Nationella läsdagen den 12 november.

Det är stadsdelsbiblioteken som delar ut bokgåvorna till tredjeklassarna.

– Om inte man redan gjort ett klassbesök till närmsta bibliotek är detta ett bra tillfälle. Många bibliotek delar ut böckerna under lite festligare former, säger Gertrud Widerberg, Göteborgs barnbibliotekskonsulent.

Fantasy och japansk anime
Årets bokgåva är serieromanen Stenväktaren av Kazu Kibuishi som har inslag av både fantasy och anime. Den handlar om tolvåriga Emily som flyttar till ett gammalt magiskt släkthus som ruvar på en stor hemlighet.

– Just att det är en serieroman, där berättelsen baseras på bilder, vet vi är uppskattat. En del är bättre på att läsa bilder än text, och med den här boken kan alla komma in i berättelsen, säger Gertrud Widerberg.

Hela klassen har samma bok
Tidigare har urvalsgruppen bestått enbart av barnbibliotekarier, men i år har även pedagoger medverkat i diskussionerna. Under hösten har man också arrangerat fortbildningsdagar för lärare kring boken och om hur man kan jobba med text och bild i undervisningen.

För även om boken är en personlig gåva till barnen – avsedd för lustläsning – är förhoppningen också att den används i klasserna.

Samtal ökar förståelsen
– Vi hoppas att boken ger många roliga samtal. I dag är barn bra på att avläsa text, men inte lika bra på att djupläsa. Det ultimata sättet att lära sig djupläsa är att samtal om böcker, säger Gertrud Widerberg.

Bokgåvorna finansieras med medel från Göteborgs kulturnämnd och Statens kulturråd.