Beställ böcker och hämta kassen utanför. Nu går det att beställa och hämta en kasse böcker på biblioteket. Servicen är för alla som är 70 plus eller tillhör någon annan riskgrupp för covid-19 enligt Folkhälsomyndigheten. “Det är ett sätt att förenkla för dem som är i riskgrupperna, att de ska kunna låna böcker utan att gå in på biblioteket”, säger Olof Westman, kommunikatör på kulturförvaltningen.

Veckan före påsk hade biblioteken i Göteborgs Stad en satsning som hette “Bokkassen kommer”. Mellan 280 och 300 personer i riskgruppen 70 plus beställde hem kassar.

– Det var ett avgränsat projekt som blev väldigt lyckat, det tyckte vi var kul. Vi ville få ut så många böcker som möjligt till dem som inte ville ge sig ut i samhället, säger Olof Westman.

Kasse för avhämtning

Nu fortsätter de bibliotek som är öppna i Göteborgs Stad att göra det lättare för 70-plussare, och de som tillhör någon annan riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten, att låna böcker. Den här gången handlar det om take away. Det går ut på att man beställer böcker för avhämtning vid biblioteket.

– Det enklaste sättet att beställa är via formuläret vi har på vår blogg. Där fyller man i vad man har tycker om att läsa, favoritförfattare, genrer, vad man absolut inte vill läsa och vid vilket bibliotek man vill hämta kassen. Eller så ringer eller mejlar man och berättar samma sak.

En bibliotekarie packar ihop en kasse med högst sju böcker och så meddelar biblioteket via sms eller mejl när kassen är färdig för avhämtning.

– Man ringer när man är utanför biblioteket så kommer någon ut och lämnar kassen. Vi ger den här möjligheten till dem som känner att de är i en riskgrupp.

Hur lång tid tar det att få kassen med böcker?

– Det kan skilja sig åt hur många dagar det tar, det beror på vilket bibliotek man beställer ifrån. Men ett par arbetsdagar har vi sagt. Man kan även önska datum, till exempel om man vill ha böckerna om en vecka. Det ordnar vi, det är svårare att lova att lösa det samma eller nästa dag.

Böckerna får låntagaren ha i sex veckor och som vanligt finns det möjlighet att låna om dem. Erbjudandet med take away startade den 29 april fortsätter så länge som det behövs. Hittills har det kommit in ungefär tio beställningar.