”Det finns ett jättestort behov av att läsa nu” Deckare, historiska böcker eller kanske serier. På bibliotekets webbsida kan du fylla i vad du tycker om att läsa och sedan hämta en bokkasse på det bibliotek du valt. Biblioteken började med take−away för riskgrupper i våras och nu blir det tillgängligt för alla.  

Anette Eliasson.

Stadsbiblioteket är stängt men de lokala biblioteken håller öppet och det finns också andra sätt att låna böcker, filmer och tidskrifter. Via biblioteks app och webbsida kan du låna dygnet runt och beställa böcker för både avhämtning och hemleverans.

−  I dessa tider är det viktigare än någonsin att alla har tillgång till bibliotekens utbud. Vi ser att det finns ett jättestort behov av att läsa. Många upplever ensamhet och en del har mer tid att läsa än annars. Böcker erbjuder fakta, underhållningen, tröst, sällskap och mycket mer, säger Anette Eliasson, sektorchef på biblioteken i Göteborg.

Bibliotekarier gör ett urval

För att alla ska få tillgång till bibliotekens utbud har flera digitala tjänster utvecklats. En av dem är take−away som infördes i våras för riskgrupper och som nu utökas till att gälla alla. Tjänsten innebär att bibliotekarier på Stadsbiblioteket komponerar en kasse efter låntagarens önskemål. Kassen kan sedan plockas upp på det bibliotek du väljer. Beställningen görs via ett formulär på stadsbibliotekets blogg.

Sedan i påsk finns även satsningen ”Bokassen kommer” som levererar bokkassar hem till de som befinner sig i en riskgrupp eller är över 70 år. Tjänsten har varit väldigt uppskattad och förlängs nu på obestämd tid.

Givetvis går det också att låna böcker, filmer och tidskrifter digitalt. Med appen Biblioteket kan du låna och ladda hem e-böcker och e-ljudböcker. Via filmtjänsten Cineasterna kan du titta på film, via Pressreader är det möjligt att läsa tidningar och tidskrifter från hela världen och appen uTalk erbjuder språkkurser. Det enda som krävs är ett bibliotekskort med pinkod.

Men om man tycker det är svårt med digitala tjänster?

− Om du inte känner dig hemma med appen eller vet hur du ska göra eller inte förstår en beskrivning eller ett begrepp ska du inte tveka att höra av dig till oss! Antigen genom att ringa eller chatta. Vi vill vägleda våra användare så att de kan nå oss även nu när vi inte är så tillgängliga.

Om du ändå inte vill låna böcker digitalt går det fortfarande att låna som vanligt. Men för att för många besökare ska samlas på biblioteken är det viktigt att göra sitt besök så kort som möjligt. Därför är det bra om du kan boka, eller reservera, dina lån i förväg via appen Biblioteket, katalogen gotlib.goteborg.se eller genom att ringa eller mejla ditt bibliotek. På de flesta bibliotek hjälper personalen också till med att komma ut med böckerna om låntagaren inte vill gå in.