”Håll besöken korta”. Det skyddsstopp som fackförbundet Vison lade tidigare i veckan hävde Vision under onsdag eftermiddag. De 24 biblioteken i stadsdelarna, som varit stängda sedan i tisdags, är nu öppna igen. Stadsbiblioteket, som var stängt sedan tidigare, öppnar dock inte utan håller tillfälligt stängt tillsvidare.

– Vi har haft en dialog med Arbetsmiljöverket och Vision. Arbetsmiljöverket och Vision tyckte att de åtgärder – som vi hade planerat sedan tidigare – var tillräckliga så nu sätter vi fart på dem, säger Anette Eliasson, sektorchef bibliotek, kulturförvaltningen Göteborgs Stad.

En åtgärd är att se över besöksströmmarna på biblioteken, alltså hur många som kan vara inne i lokalen samtidigt. Enligt Anette Eliasson har besöksantalet minskat rejält sedan de nya restriktionerna kom.

– Vi visste inte om de skulle öka på de andra biblioteken när Stadsbiblioteket stängde, men nu ser vi att de inte gjort det.

Skyddsutrustning tillgänglig

Plexiglasskydd finns sedan tidigare vid diskar på samtliga bibliotek, men nu blir det en översyn var det kan behövas extra plexiglas. Det blir också fler avspärrningsmöjligheter.

– Dessutom utökar vi tillgängligheten till skyddsutrustning. Oron stiger såklart när smittspridningen ökar. Vi kommer att ha tillgång till visir för de medarbetare som känner ett behov av det.

Använd digitala tjänster

Samma restriktioner som tidigare gäller och Anette Eliasson uppmanar till att hålla besöken på biblioteken korta. Hon påminner också om de digitala tjänster som finns för reservation av böcker och lån av e-böcker bland annat.

– Sedan har vi ju telefonservice på alla bibliotek, där man kan få vägledning om man inte har tillgång till de digitala tjänsterna. Där får man bland annat hjälp med att reservera. Det är bara att höra av sig om man behöver biblioteket på något sätt.