Populär och prisad cityfilial. Bristen på fysiska och mentala trösklar. Det är två av förklaringarna till att den tillfälliga biblioteksfilialen 300 m2 i Brunnsparken har blivit så populär, under tiden som Stadsbiblioteket varit stängt för renovering. Så pass populär att filialen blir kvar i ytterligare ett år.

– Det är ju fantastiskt roligt att ett bibliotek får så stor uppskattning av både besökare och politiker! säger bibliotekschefen Christina Persson efter att ha fått beskedet att 300 m2 får förlängt förtroende i ytterligare ett år.

Den populära filialen öppnade i slutet av november 2011, som en av fyra tillfälliga lösningar runt om i staden inför stängningen av stora Stadsbiblioteket ett knappt halvår senare. Att man fick tag i den attraktiva lokalen i ett så pass centralt läge som Södra Hamngatan var mest en lycklig tillfällighet, och succén lät inte vänta på sig.

– Sedan Stadsbiblioteket stängde har 300 m2 varit stans mest besökta bibliotek och kundundersökningarna har gett fantastiska resultat. Läget är ju det absolut viktigaste, men besökarna har även uppskattat personalen och utbudet, öppettiderna, den fräscha lokalen och att den är så enkel att komma in i. Det finns inga fysiska eller mentala spärrar för att slinka in, säger Christina Persson.

Förlängning av förlängningen
Framgången har gjort att kulturnämnden i september förra året beslutade att förlänga verksamheten under hela 2014, trots att Stadsbiblioteket öppnar igen redan 23 april, efter två års renovering. Men inte nog med det – nu har kulturnämnden fattat ett nytt beslut: 300 m2 får fortsätta i ytterligare ett år, till och med 2015.

– Nämnden vill veta om 300 m2:s popularitet håller i sig även när Stadsbiblioteket är öppet, och om det lilla biblioteket även då är en väg att nå nya biblioteksbesökare, säger Christina Persson, som ser framför sig hur utbudet med fritt wifi och ett begränsat urval skönlitteratur, populärvetenskap, tidskrifter, film och musik kommer att vara kvar.

Utbudet följer efterfrågan
– Fast utbudet följer hela tiden det besökarna efterfrågar, så det kan absolut förändras över tid. Hittills har 300 m2 till stor del fungerat som ett hämtställe av beställda böcker och andra medier, men det ska bli intressant att se om det förändras när Stadsbiblioteket också är öppet.

De övriga tre tillfälliga filialerna, Miini, Dynamo och Global, har nu stängt och allt material är på väg tillbaka till sin egentliga hemvist uppe vid Götaplatsen. Om en knapp månad är det återinvigning av Stadsbiblioteket, nu 3000 kvadratmeter större än tidigare, och Christina Persson börjar skönja målsnöret.

– Fast vi har jättemycket jobb kvar att göra! Det är så mycket som ska packas upp och ställas på rätt plats, samtidigt som vi inte har fått alla möblerna än. Fast vi håller tidsplanen och kommer, med hårt arbete, att hinna i tid!