Fler lugna vrår för resor till fantasins land. Ombonad småbarnsavdelning, sköna fåtöljer och bordsplatser som passar för läxläsning. Nu är barnavdelningen på biblioteket i Västra Frölunda äntligen färdig. Onsdag 11 mars invigs den, med fanfarer och äppelkalas.

– Vi har velat jobba med en lugn och läsinspirerande miljö. När vi frågade runt inför ombyggnaden var det många som ville ha fler platser att sitta på för att läsa med sina barn. Så det har vi tagit fasta på, säger Anna Carin Svedstam, barnbibliotekarie.

650E.jpg
Hon berättar att barnavdelningen har fått fler ”rum i rummet” jämfört med tidigare. För de små barnen finns en krypvänlig avdelning med heltäckningsmatta och gott om plats. För de lite äldre barnen finns en bänk med höga stolar där man kan läsa läxor. Och runt om på avdelningen finns gott om fåtöljer och andra mysiga platser där man kan krypa ihop med en bok, antingen själv eller med en kompis eller förälder.

Litteratur tillgänglig för alla
Innan ombyggnaden fanns material som är särskilt riktat till barn med olika typer av funktionshinder på den så kallade äppelhyllan. Nu har utbudet fått breda ut sig i ett helt rum.

– Det finns en massa saker, bland annat teckenspråkslitteratur, taktila böcker, språkväskor och flanosagor som man kan sätta upp på en flanellograf, säger Anna Carin Svedstam.

Barnavdelningen smygöppnade på sportlovet, trots att alla möbler inte hade kommit. På onsdag 11 mars invigs den på allvar. Då avtäcks invigningsträdet.

– Jag plockade in ett träd som redan var nerhugget och spraymålade det ljusgrått. Det är ganska högt, så vi får se om det får plats eller om vi måste kapa det lite.

Elever på Frölundaskolan Bräcke och Frölundaskolans särklasser har skapat äpplen i olika material, som ska hängas upp i trädet.

– Äpplena blir kvar mars ut, så att alla klasser som har varit med och gjort dem kan se dem.

Bokkalas och leksaksbyte
På fredag 13 mars blir det bokkalas hela dagen, med rim- och ramsstund, fredagssaga och bokgåvor. Lördag 14 fortsätter invigningsfestligheterna. Då kommer krokodilen Krokodill för att läsa en berättelse med funderingar kring kalas, kalaspresenter och hållbarhet.

Miljötemat fortsätter under eftermiddagen, då organisationen Retoy organiserar ett leksaksbyte.

– Det ska bli jättespännande att se hur det går till. Vad jag förstår har det varit ett väldigt tryck på de andra platserna där de har varit, säger Anna Carin Svedstam.