På en ny utställning i Brunnsparken visas ett 20-tal magiska bilder om vad som är viktigt för stadsbor. Torsdagen den 22 september är det premiär och då inleds också ”I stan utan bil” i Göteborg och många av Europas städer.

– ”Livet i staden” ger insikter om vår plats på jorden men också om hur vi själva kan påverka våra offentliga gröna och gråa ”vardagsrum”, säger Lars Johansson, stadsträdgårdsmästare i Göteborg.

Via suggestiva, poetiska bilder och korta texter på skärmar förmedlas känslor och insikter om det urbana livet. Även stadsbor vill gå i gräset, skvätta vatten, dingla med benen högt uppe i ett träd och cykla till jobbet längs blomster- ängar.

Gott om plats

Och nog finns det ytor att ta sig an. Per person räknat så har varje göteborgare 40 kvadratmeter park, 60 kvadratmeter vatten och 130 kvadratmeter natur till sitt förfogande.

– Vad vill vi göra med dessa? Tankar och idéer kan uppstå i Brunnsparken, säger Lars Johansson.

Utställningen i Brunnsparken är en vandringutställning som pågå i fyra veckor och är producerad av Movium, Sveriges lantbruksuniversitet, Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare och park- och naturförvaltningen i Göteborg.