Vart är folkhemmet på väg? Vad är svenskt och vem är svensk? Hur svensk är du själv? Det är frågor som dyker upp i Blå Ställets satsning Tema Sverige som startar på lördag. Då invigs fotoutställningen da capo "Sverige i tiden 1997-2007" med Sverigebilder tagna av 40 av landets främsta fotografer.

Begreppet folkhem har utsatts för – och överlevt – många påfrestningar sedan det lanserades av socialdemokraten och ”folkhemsfadern” Per Albin Hansson för 80 år sedan.

100 personer har fått beskriva Sverige

5790.jpg
Frågan är hur mycket som finns kvar av den vackra bilden att samhället ska vara som ett tryggt, säkert och jämlikt hem. Hur ser folkhemmet ut idag? Är det kanske i Angered, där människor från många olika kulturer möts, som det nya folkhemmet växer fram?

Sådana tankar ligger bakom Tema Sverige, som vill lyfta fram många olika bilder av Sverige.

Inför satsningen har kulturhuset bett över 100 personer att beskriva Sverige. Några svar som kommit in: ”…långt borta, välfärd, glädje, kanelbullar, sill, natur och rätt att skilja sig.” Alla är också välkomna att lämna sina bidrag på Blå Ställets hemsida, se länk nedtill.

Debatt om vart folkhemmet är på väg

– Vårt mål är att samla in så många olika bilder som möjligt, för att uppdatera Sverige 2008, säger Aleka Karageorgopoulos, enhetschef på Blå Stället.

Startskottet går på lördag. Då invigs fotouställningen Da Capo, ”Sverige i tiden 1997-2007”, producerad av den fackliga tidskriften Dagens Arbete och Arbetets museum. Utställningen innehåller Sverigebilder från 40 av landets främsta fotografer och invigs av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Carl-Einar Häckner, krönikör i Dagens Arbete.

Sedan blir det debatt mellan Wanja Lundby-Wedin och riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (m) på temat ”Vart är folkhemmet på väg”?

40-tal arrangemang under hösten

Blå Stället bjuder också på musik med Lukas Stark och Brusorkestern och alla besökare kan göra sina egna Sverigebilder, som läggs i en tidskapsel som öppnas nån gång i framtiden…

Förutom fotoutställningen, som pågår till och med 19 oktober, ordnar Blå Stället ett 40-tal arrangemang på Tema Sverige under hösten. Det blir film, musik, samtal, hantverk, barnprogram, berättarcafé och författarfrukost.

3424.jpg

Foto: Pieter Ten Hoopen.