Invigningsfest med tårta, dans och musik. Tysta studierum, större barnavdelning och mer utländsk litteratur. Det är några av nyheterna när Biskopsgårdens bibliotek öppnar på lördag 27 februari med stort tårkalas, dans och musik.

– Vi bjuder alla besökare på tårta, det blir vernissage i vår nya Konsthörna och Kulturskolan uppträder flera gånger under dagen, säger bibliotekschefen Olivera Djudja.

Invigningen börjar klockan 11 på lördagen med sedvanig bandklippning och sedan blir det framträdanden av bland andra DuhRou & Swe-T Crew, K-POP och kören Sparkling.

1434.jpg
Det blir också hantverkscafé, spelbord och pysselbord och poängpromenad med bokpriser. Och premiär för en ny, öppen scen för den som vill ”göra sin grej”.

Behövde mögelsanering
– Vi har fått en ny trappscen i biblioteket och på lördag är den helt öppen för alla som vill framträda, med musik, dans eller kanske läsa en dikt, säger Olivera Djudja.

Biblioteket på Vårväderstorget har varit stängt sedan 1 november för den första större renoveringen sedan det öppnades på 90-talet. De slitna lokalerna behövde bland annat en omfattande mögelsanering och ett nytt golv, något som bekostas av fastighetsägaren Göteborgslokaler.

– När vi ändå måste hålla stängt, passade vi på att göra om på andra sätt, utifrån önskemål och synpunkter vi fått från invånarna, säger Olivera Djudja.

– Vi fick 1,5 miljon kronor i extra medel av stadsdelsnämnden för inköp av nya bokhyllor, möbler och andra småsaker.

Rum för studier
Mer barnböcker och mer böcker på andra språk än svenska har stått högt på önskelistan från besökare och nyinflyttade.

– De önskemålen har vi kunnat tillgodose. Böcker för barn och unga har nu ett eget, helt rum och vi har utökat avdelningen för utländsk litteratur och placerat den mer centralt, säger Olivera Djudja.

Ett annat önskemål har varit tysta rum för studier. Ett sådant rum står klart till nyinvigningen i helgen och till hösten blir det ytterligare tre rum, varav ett stort rum, som kan användas för läxhjälp eller språkcafé.

– Många är trångbodda i Biskopsgården och de behöver biblioteket för att kunna plugga, säger Olivera Djudja.

Volontärer hjälper med läxor
– Fyra kvällar i veckan har vi volontärer från Mattestugan och Röda Korsets Ungdomsförbund här. De ordnar läxhjälp och språkcafé, som är väldigt välbesökta.

– Vi har satsat mycket på språkträning på biblioteket.

Biblioteket på Vårväderstorget är ett av stadens mest populära, med 700-800 besökare en normal dag.

Efter nyinvigningen på lördag följer en vecka med ett extra späckat program: Barnteater, origami, sagostunder och filosofihörnor i en salig blandning. Och på fredag blir det utdelning av gratis barn- och ungdomsböcker, så länge lagret räcker.

En av veckans höjdpunkter är ett författarbesök av hiphoparen Ison Glasgow, en av killarna i duon Ison & Fille, kända från bland annat ”Så mycket bättre” i TV 4.

Ison Glasgow har skrivit boken ”När jag inte hade nåt” om sina första år i fattigdom och utsatthet i Queens i New York, om flytten till Bredäng i södra Stockholm med sin ensamstående mamma, som skaffade pengar genom att dansa på gatorna. Han gästar Biskopsgårdens bibliotek klockan 18 på onsdag kväll.