Endagsfestival med massor av aktiviteter. Den 16 juni fylls Svarte mosse i Biskopsgården med musik, mat från hela världen och massor av aktiviteter – det är nämligen Biskopsgårdens dag! ”Jag hoppas att det blir en spännande dag med möten mellan grupper som inte träffas så ofta”, säger Michelle Bödtker-Lund på stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.

Inför stora utomhusevenemang i Göteborg är det en sak som arrangörerna ofta brukar oroar sig för – vädret. Ska regnmolnen hålla sig borta? Blir det drägligt varmt? Michelle Bödtker-Lund och hennes projektledarkollega Jonathan Björk verkar dock relativt obrydda inför endagsfestivalen nu på söndag.

– Det har varit otroligt dåligt väder ungefär alla dagar jag varit med och arrangerat Biskopsgårdens dag – men det gör ingenting! Vi har stabilt haft ungefär 4000 besökare de senaste åren som kommer trots regn och galen kyla, säger Michelle.

Aurelia Dey avslutar
Biskopsgårdens dag anordnas av stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen tillsammans med det lokala föreningslivet och Bo bra i Biskopsgården, som är en samarbetsorganisation mellan fastighetsägare i stadsdelen.

Årets musikaliska huvudakt är afropop- och dancehallartisten Aurelia Dey, som tillsammans med sitt Alfa Crew avslutar festivalen med ett uppträdande på stora scen. Andra artister är sambareggaebandet Kiriaka, somaliske popartisten Ali Dhaanto, samt Jennie Abrahamson och Stina Velocette som bokats i ett samarbete mellan festivalen och Musiker mot rasism.

Vill lyfta orten
Biskopsgårdens föreningsliv har varit en viktig del av festivalen sedan den startades av lokala eldsjälar i mitten av 00-talet. I år har föreningarna som deltar ett gemensamt tema – ”Lyft orten”.

 – Det handlar om att de vill visa att de går tillsammans mot våld och kriminalitet, och i stället lyfta det positiva, säger Jonathan.

Mat från oetablerade entreprenörer
Förutom att visa upp sina verksamheter står föreningarna också för en stor del av maten på festivalen. Nytt för i år är att Container Kitchen också är med. De håller vanligtvis till i en container på Ringön, och stöttar oetablerade entreprenörer som vill testa att laga och servera mat professionellt.

– De kommer att komma hit och bygga ett matområde tillsammans med föreningarna, med mat från hela världen, säger Jonathan.

Ny områdesindelning
En annan nyhet för i år är att festivalen har delats in i flera områden med olika teman, för att göra det enklare för besökare att orientera sig och underlätta logistiken för de som är med och arrangerar. Det är en del av en ökad satsning på festivalen från stadsdelens sida, som man också hoppas ska locka fler besökare från resten av staden, berättar Michelle.

– Det är viktigt att arrangemanget håller samma kvalitet som om det hade varit i Slottsskogen, Majorna, Angered eller någon annanstans i staden. Vi vill visa den mångfald som finns i stadsdelen med många föreningar och kulturellt aktiva människor, och framför allt skapa en bra och rolig festival, säger hon.