Kulturskribenten, litteraturvetaren och läraren Björn Sandmark blir ny chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning. Han kommer närmast från tjänsten som chef för gymnasieförvaltningen i Mölndal där han arbetat sedan 2001.

– Göteborg har ett kulturliv som är unikt i Sverige, tack vare ett stort engagemang från många håll – politiker, tjänstemän och fria konstutövare. Alla är länkar i en kedja. Efter femton år med ett ben i kulturlivet ska det bli roligt att ta steget över fullt ut, säger han.

Kulturskribent sedan 1992

Björn Sandmark som är 47 år och född i Fjällbacka, kommer närmast från tjänsten som chef för gymnasieförvaltningen i Mölndal där han arbetat sedan 2001.

Han har tidigare arbetat som bland annat gymnasielärare i Strömstad och vid Lundbygymnasiet i Göteborg och har också varit rektor för Tyska skolan i Göteborg.

Han har vidare gett ut fyra böcker, varav en diktsamling, medverkat i lika många och är sedan 1992 en regelbunden kulturskribent ibland annat Göteborgs-Posten och Expressen.

Björn Sandmark tillträder sin nya tjänst den 1 juli i år, han efterträder Kenneth Johansson som vid årsskiftet blev generaldirektör för Statens kulturråd.