Satsning för ökad läsförståelse. Som en del av stadsdelsförvaltningen Lundbys satsning på ökad läsförståelse bland unga, tar nu biblioteken hjälp från oväntat håll – fotbollsklubben Häcken. Under fem kvällar läser A-lagsspelare för barn mellan nio och tolv år.

– Vi har tidigare samarbetat med Häcken och ville gärna utveckla det. Att öka lusten till böcker genom idrotten är en bra väg att gå, säger Ingrid Forsberg, barn- och ungdomsbibliotekarie i Lundby.

Upprinnelsen till satsningen är att biblioteken i Lundby i våras beviljades 50 000 kronor från Kulturrådet, just för läsfrämjande insatser.

– Vi vet att läsförståelsen minskar bland svenska elever, och att framför allt pojkar läser mycket färre böcker nu än tidigare. Det är väldigt viktigt att vända den här trenden. Och vi ska så klart göra det så lustfyllt som möjligt och där har idrotten en given plats, säger hon.

Premiären en succé
I torsdags var det då äntligen dags för premiär. Massor av barn, föräldrar, fotbollsspelare och media samsades i det mobila biblioteket Lådan på Backaplan – och det blev en succé! A-lagsspelarna läste högt för de yngre spelarna som också går i skolor runt om i Lundby.

– Sedan såg journalisten Curt Carlsson, som var moderator, till att alla fick ställa frågor till de äldre spelarna. Det var väldigt uppskattat, säger hon.

Satsningen pågår i ytterligare fyra veckor, på torsdagar från 17.00.