Angereds kulturhus invigdes 1979. Kulturhuset Blå Stället i Angered var det första kommunala kulturhuset i en förort när det öppnade för 40 år sedan. Verksamheten myllrar fortfarande och lördag 27 april är det fest för att fira jubileet. Underhållaren Carl-Einar Häckner och musikern José González är två stora namn med Angeredsanknytning som uppträder. 

Tanken med Blå Stället var att det skulle finnas utrymme för kultur och föreningsengagemang även i förorten, och människorna skulle kunna komma dit direkt från jobbet i ”blåställ”. Det starka föreningsengagemang som fanns för 40 år sedan finns fortfarande kvar.

– Blå Stället i dag är en plats som myllrar av olika aktiviteter och stort engagemang från många lokala krafter och från föreningslivet. Det finns också ett stort intresse från olika delar av staden som vill göra arrangemang här hos oss, säger Eva Eckerbrant, enhetschef på Blå Stället.

Allsångsfest och byggverkstad
Blå Stället invigdes 22 april 1979 och nu på lördag 27 april ska det firas ordentligt klockan 11–18. Det blir underhållning, allsångsfest för barn och familj, byggverkstad, vernissager med mera.

– Det kommer finnas något för alla åldrar.

Carl-Einar Häckner, uppväxt i Gårdsten, och José González, från Hammarkullen, uppträder. Sara Garib, vinnare av Ortens bästa poet 2018, läser poesi och det blir dans med Mona Namér. I konsthallen finns vernissagen Ortens val.

– Det är fyra av Angereds kulturpristagare genom åren som själva har fått välja vilka konstnärer som ställer ut – Mona Namér är en av dessa utvalda, säger Eva Eckerbrant.

Final på Hammarkullekarnevalen
Firandet är inte över med festen 27 april, utan fortsätter i en hel månad.

– Vi har ett omfattande program med många punkter som har koppling till Blå Ställets historia. Finalen på firandet blir på Hammarkullekarnevalen 24 maj då vi har ett program på stora scenen, säger Eva Eckerbrant.

På programmet under den kommande månaden finns bland annat natur- och arkitekturvandringar i miljonprogrammet, workshops där du kan testa hantverkstekniker från 70- 80- och 90-tal. Det blir lunchdisco med inslag av diskomusik från diskons guldålder 70-talet.