Ny foajé med plats för ”häng”. Dragspel och rap, dans och tai chi. På lördag är det festlig invigning av Blå Stället i Angered - efter två års ombyggnad ett öppnare hus med nya entréer, konsthall och digital bio. Och plats för ”häng”.

– Att kunna komma hit och bara vara, sitta ner och surfa eller filosofera, har varit ett tydligt önskemål i våra dialoggrupper, säger enhetschefen Eva Eckerbrant.

– Nu har vi fått en foajé med plats för det där ”hänget” som alla pratar om.

Blå Stället har också fått en helt ny konsthall, inglasade entréer och en ny restaurang med uteservering, Blå Hörnan. Och mycket annat.

Ett år försenat
Invigningen på lördag 30 aug är ett år försenad, på grund av omfattande mögelskador som upptäcktes efter en vattenläcka under byggtiden. I våras var allt äntligen färdigt och redan 3 maj smygöppnades huset.

Nu på lördag drar man på för fullt med högtidlig invigning: musik, dans, myller, konst, hantverk och överraskningar, både inne i huset och utanför i Angereds Stadspark. Utomhus blir det bland annat cirkusskola, trollkarl, och ansiktsmålning

– Vi har många utomhusaktiviteter eftersom vi vill bjuda in till den helt unika miljön här, med stadsparken och landskapet som böljar ner från Blå Stället mot Lärjeåns kafé och dalgång, säger Eva Eckerbrant.

– Det här är en plats där staden möter landet och kulturen möter naturen.

Way Out East?
Landskapet syns nu bättre från Blå Ställets kafé och restaurang som fått ny placering. Ute i Angereds stadspark finns möjlighet till stora utomhuskonserter och andra event.

– Faktiskt en av de finaste platserna i hela staden för det. Nu vill vi bjuda in till den här helheten, inte bara ombyggda Blå Stället utan allt annat nytt som skett under de här två åren i Angereds centrum, säger Eva Eckerbrant.

Invigningen pågår kl 11 – 17 och bjuder bland annat på musik av Kiriaka och Svarta Safirer, politisk rap med Maktskiftet, danslåtar med Västkustens Dragspelsklubb och World Music Culture Club med David Bäck.

Tai chi och spinn
Den som vill, kan pröva på tai chi med kinesiska föreningen Kang Le Hua Ren eller se danskompaniet Spinn och Big Wind med Blommornas vals.

Besökarna kan också titta in i de nya verkstäderna med vävning, färgning och luffarslöjd, ett slags konsthantverk med ståltråd. I den nya konsthallen blir det vernissage för utställningen Staden i Skogen och det finns också chans att gå in till Angereds Teater och följa en öppen repetition.

I ombyggnaden ingår att Angereds Bio har fått digital teknik, något som bekostats av Folkets Bio.

Blå Ställets Vänner
Men ombyggnaden handlar inte bara om det fysiska huset, utan också om arbetssättet. Nu ska ”vanligt folk” få vara med och påverka programverksamheten.

– Parallellt med ombyggnaden har vi under två år haft dialogmöten som resulterat i Blå Ställets Vänner, ett fristående nätverk som är med och påverkar utformningen av huset, programverksamheten och marknadsföringen, säger Eva Eckerbrant.

– De gör att vi håller kompassnålen i rätt riktning i vår strävan att vara ett angeläget hus och en viktig mötesplats för alla göteborgare. Vi har också bjudit in föreningslivet i nordost för att utöka samarbetet även med dem.

Invigningstalen på lördag hålls av bland andra kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén kl 13.40. Vid regn flyttar ”utomhusmyllret” in.