Klädbytarmingel, modecafé och föreläsningar om shoppingberoende och medeltidens mode. Blå Stället i Angered tar ett brett grepp på modet och gör hela april till modemånad, med invigning nu på lördag.

Klädbytarmingel, modecafé och föreläsningar om shoppingberoende och medeltidens mode.

Blå Stället i Angered tar ett brett grepp på modet och gör hela april till modemånad, med invigning nu på lördag, 29 mars.

Bjuder på sig själva

Mest handlar det om vardagens mode. Hur ser vi ut egentligen? Duger vi som vi är? Och vem är det som syr våra jeans?

”Jag är fin” heter en utställning med mer än 100 bilder på besökare som under året stannat upp och låtit sig fotograferas. Mellan bilderna har stora speglar placerats ut, där besökarna kan reflektera över sig själva och sina kläder.

– Det har blivit en jättefin utställning med många människor som bjuder på sig själva mitt i vardagen, säger utställningsansvariga Cia Nord.

– Syftet är att visa hur fina vi alla är och att vi duger precis som vi är. Det behövs som en motvikt mot de ständiga budskapen från modeindustrin om allt vi måste göra och köpa för att bli fina.

Förutom fotografierna medverkar professionella konstnärer och designers i utställningen: Artist Clothing, Camilla Boström, Lisa Larsson och Lisa Tagesson.

Visar också modeindustrins baksidor

”Jag är fin” invigs på lördagen med modevisning på en nybyggd catwalk, där elever från textil- och designprogrammet på Angeredsgymnasiet visar sina kollektioner.

Modemånaden innehåller även en rad arrangemang som vrider och vänder på begreppet mode, till exempel modeindustrins baksidor, med hårda arbetsvillkor för dem som syr våra jeans. Flera filmer på invigningsdagen avslöjar verkligheten bakom de stora klädkedjornas glättiga fasad.

Resten av modemånaden fylls av modecafé med workshop för både stora och små samt föreläsningar och klädbytarmingel, dit man kan ta med sig ett plagg och byta mot ett annat.

Utställningen pågår till och med tisdagen den 6 maj.