Fotografen Sanna Sjöswärds fotoutställning Rötter har väckt stor uppmärksammat runt om i landet. Den handlar om hennes personliga resa när hon söker upp sin biologiska mamma i Iran. Nu visas bilderna på Blå Stället och Sanna Sjöswärd medverkar på utställningens vernissage lördag 16 februari.

Sanna Sjöswärd tillbringade sina första fyra år på barnhem i Teheran innan hon adopterades av svenska föräldrar. Som vuxen bestämmer hon sig för att söka upp sin biologiska mamma.

De varma och närvarande bilderna förmedlar starka möten mellan mamman, systrarna och den kultur som hon kunde ha vuxit upp i. Det är också en dokumentation av livet som kvinna i Iran.

Har tidigare visats i New York

– Från början var mitt Iran-projekt personligt, inte feministiskt, men eftersom jag skildrar undertryckta kvinnors situation får bilderna ett politiskt budskap utan att det var tänkt så från början, säger Sanna Sjöswärd.

Sanna Sjöswärd arbetar som frilansfotograf i Stockholm och Teheran. Utställningen Rötter har tidigare visats bland annat på Kulturhuset i Stockholm, Arbetets museum i Norrköping, Dunkers Kulturhus i Helsingborg och Photographic Gallery i New York.

Utställningen på Blå Stället pågår mellan 16 februari och 24 mars.