”Har i 42 år tagit nordisk film ut i världen”. Mirja Wester och Jonas Holmberg från Göteborg film festival är Årets göteborgare 2021. De har med säker hand skapat manus och regi för festivalens framgångar och är värdiga utmärkelsen, anser juryn. 

”Göteborg Film Festival har i 42 år tagit nordisk film ut i världen och bjudit in filmvärlden till Göteborg” skriver juryn bland annat i sin motivering.

Född i Göteborg – eller någon annanstans

– Det känns himla kul att för Göteborg film festival få motta utmärkelsen Årets göteborgare. Speciellt detta år då kultur- och publikarrangemang kämpat med att nå ut och för att överleva, säger Mirja Wester, vd för Göteborg film festival.

Årets göteborgare ska ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många, vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person, vara född i Göteborg – eller någon annanstans och vara en god ambassadör för Göteborg.

Utnämningen av Årets göteborgare startade 1993. Den utses av en jury som består av representanter från Göteborg & Co, tidningen GT och Sveriges Radio P4 Göteborg.