”Tänk om man vore ett näsduksträd i botaniska”, ”Nu är jag törstig, kommer inte trädgårdsmästaren snart?” Med pratbubblor vid avundsjuka växter i stadens rabatter, prunkande blomlådor och en livs levande trädgårdsmästare på stan vill Botaniska trädgården locka fler besökare. ”Kampanjen är ett helt nytt grepp, och detta är nog den tid när trädgården är som vackrast, säger Ingemar Johansson vid Göteborgs botaniska trädgård.
Botaniskas blommor ska synas på stortavlor över hela Göteborg de närmaste två veckorna. På åtta ställen kommer det också att hänga blomlådor med till exempel azaleor, ”växter på turné för Sveriges vackraste park”
Trädgårdsmästaren ger råd
Botaniskas holländske trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma kommer att åka runt på sin flakmoppe för att pyssla om blommorna i blomlådorna två gånger om dagen.
– Och då är det fritt fram för folk som vill dryfta trädgårdsproblem, och annat, att konsultera honom, säger Ingemar Johansson som är informationsansvarig på Göteborgs botaniska trädgård.
En annan del av kampanjen består av pratbubblor som placeras vid olika växter, i parker, rabatter och utanför blomsteraffärer. Där talar träd och blommor om hur gärna de vill vara på Botaniska.
”Visar sig från sin bästa sida”
– Vi har tänkt oss att många växter runt om i stan kan vara lite avundsjuka och gärna skulle vilja vara här i Botaniska trädgården, säger Ingemar Johansson.
Botaniska trädgården utsågs i höstas till Sveriges vackraste park. Trots det är det fortfarande många göteborgare som aldrig varit där. Det vill Ingemar Johansson att det ska bli ändring på.
– Just nu visar sig trädgården från sin bästa sida, näsduksträden har precis börja blomma lämpligt nog, och står i full blom i nästa vecka. Vi har jättefin rhododendron- och azaleablomning också, och klippträdgården kommer verkligen i gång nu.
Näsdukar på tork
Botaniskas tre näsduksträd kommer ursprungligen från Kina och blommar med stora assymetriska vita blommor som egentligen bara är så kallade skyltblad kring den egentliga blomman.
– I full blom är träden alldeles belamrade med vita blad, det är en enastående och mycket speciell blomning, säger Ingemar Johansson.
Foto: Johannes Haglund