Projekt på Högsbo bibliotek. Hur skapar man läslust hos barn som tycker att bokstäver bara är jobbiga? Jo, man spelar upp böckerna! På torsdagen var det premiär på Högsbo bibliotek som fått bidrag till projektet via Kulturterminen hos Statens kulturråd.

Under fem veckor kommer tre skolklasser från årskurs 2 till Högsbo bibliotek en gång i veckan. Varje gång presenteras fem nya böcker och varje bok har fått en egen låt. Barnen deltar med sång och rörelser.

– För barn som är trötta på vuxna som pratar och pratar, kan det vara skönt att leka fram ett intresse, säger Maria Apelmo, programbibliotekarie i Högsbo och även musiklärare. Hon har fått bidrag från Statens kulturråd för projektet.

Ursprungligt språk
– Musik är ett av människans mest ursprungliga språk. Musik och rytm berör oss alla djupt. På det här sättet hoppas vi kunna levandegöra det skrivna ordet och göra det abstrakta bokstaverandet till nåt konkret och roligt, säger Maria Apelmo.

Hon och Reine Larsson, gitarrist och lärare vid Kulturskolan i västra Göteborg, är ansvariga för projektet. De har skrivit låtarna tillsammans och kommer att framföra dem för barnen.

Båda är utbildade på Musikhögskolan i Göteborg och har många års erfarenhet av att arbeta med barn, musik och teater.

Nya böcker
– Jag är från början lärare i blockflöjt och gitarr och Reine har länge haft en populär rockskola på Kulturskolan i väster, säger Maria Apelmo.

Böckerna som fått ny musik av duon i Högsbo kommer från den årliga Bokjurylistan, där bibliotekarier recenserar barnböcker som givits ut under året.

Lärare i andra delar av Göteborg som vill satsa på läslust kan vända sig till Kulturterminen, där projektet finns med som en pedagogisk serie.