I år är det 60 år sedan bokbussen började rulla i Göteborg. Sedan dess har verksamheten breddats. Idag stannar bussen inte bara på hållplatser ute i stadsdelarna, utan besöker också regelbundet över 100 förskolor i kommunen och kommer dessutom till badstranden på sommaren.

Borås kommun var först ut i landet med en bokbuss 1949. Året därpå följde Göteborg efter och lanserade en buss som for runt till stadsdelar och förorter.

– Busschauffören körde till ett förråd vid Dicksonska biblioteket som det hette då. Där hämtade han böcker och fyllde bussen med, säger Margareta Rossing på stadsbiblioteket.

Utlåningen har ökat

Några år efter premiären skaffade man en buss till, som fylldes med enbart barnböcker och som körde till områden där det bodde många barn.

Som mest har det funnits sex bokbussar, på 1970-talet. Idag är de återigen två.

– Vi har ökat utlåningen otroligt mycket och vii jobbar på ett annat sätt idag. Vi har delad arbetsdag och kör till olika förskolor på förmiddagarna och så har vi 42 vanliga hållplatser som vi besöker på eftermiddagarna, berättar Margareta Rossing.

Under ett år lånar bokbussen ut omkring 120 000 böcker.

Fick pris som Årets bokbuss

Den ena av bussarna har ett stort utbud av böcker på andra språk än svenska och kallas Internationella bokbussen. Förra året fick den pris som Årets bokbuss av Svensk biblioteksförening för sitt arbete med att nå nya läsgrupper.

Totalt besöker bokbussarna över 100 förskolor regelbundet, inte bara i invandrartäta områden utan i alla delar av kommunen.

Bussen ersätter biblioteksbesök

– Många förskollärare är så stressade idag att de inte hinner ta sig till ett bibliotek, säger Margareta Rossing.

Hon beskriver bokbussen som bibliotekens förlängda arm. Verksamheten har breddats och man försöker vara med på olika ställen där människor finns.

– Förr stängde vi på somrarna, det gör vi inte nu. Vi besöker två badplatser, Askimsbadet och Delsjöbadet, säger Margareta Rossing på stadsbiblioteket.