"Biblioteket på playan" en succé. För två år sedan regnade det mest. I fjol blev det stor succé med massor av besökare. Måndagen den 27 juni inleder bokbussen sin tredje säsong på badplatserna i Delsjön och Askim.

– Förra året fick vi massor av nya låntagare och stor uppmärksamhet i både tidningar och radio, säger bibliotekarien Mirjam Önner och hoppas på en ny strålande sommar med tusentals badgäster på stränderna i Askim och Delsjön.

Visar hur man laddar ner e-böcker
Måndag till fredag, klockan 10-16, står bokbussen parkerad med ett digert utbud av böcker, tidskrifter, musik och filmer.

– Och i år har vi har vi för första gången även iPads med oss för att visa folk hur man laddar ner e-böcker. Det är bra om låntagarna blir mer vana att använda hemsidan och sociala medier nu när stadsbiblioteket stängs i samband med ombyggnaden nästa år, säger Mirjam Önner.

Satsningen ”Biblioteket på playan” är ytterligare ett sätt för de populära bokbussarna att nå ut till människor där de rör sig i vardagen. Och en utmärkt väg att få nya låntagare som tidigare annars inte varit i kontakt med biblioteken.

Populära sagostunder i sanden
– Har man en legitimation med sig kan vi fixa ett lånekort i bokbussen, annars gör vi en anteckning så går det bra att låna från bussen bara över dagen – även utan lånekort, säger Mirjam Önner.

Sagostunder i sanden blev populära redan förra året. I år är bibliotekarierna redo med nya berättelser. Åtminstone så länge vädrets makter tillåter:

– Till Delsjön kör vi oavsett väderlek – där rör det sig alltid folk. Men vräker regnet ner får Askimsbadet vänta till en annan dag.