Sommarläsning med hemleverans. Bibliotekens bokkassar är tillbaka för äldre låntagare i Göteborgs kommun. Precis som vid påsk kan alla över 70 år få ett färdigt bokpaket hem utan att behöva besöka biblioteket. Efter midsommar hjälper feriearbetande gymnasieungdomar till att leverera kassarna.

Inför påsken i år kunde äldre låntagare beställa en bokkasse av biblioteken i Göteborg. Nära 300 göteborgare gjorde det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande äldre över 70 år att stanna hemma och därför erbjuder biblioteken i Göteborg bokpaket även i sommar.

– Att läsa är ett uppskattat sätt att ta sig ur sin ensamhet och få vara med om ett äventyr eller förkovra sig en stund. Vi vill gärna fortsätta hjälpa våra låntagare att låna böcker utan att behöva besöka biblioteket, säger Anette Eliasson, sektorschef för biblioteken i Göteborg.

Ungdomar hjälper till

Feriearbetande ungdomar hjälper till att leverera bokkassarna efter midsommar.

– Vi är tacksamma över de ungdomar som kommer till oss för feriearbete. Att det är just de som levererar kassarna blir ett fint sätt att mötas över åldersgränserna – på behörigt avstånd förstås, säger Anette Eliasson.

För att få hem en bokkasse ska du vara 70 år eller äldre, bo i Göteborgs kommun och ha ett bibliotekskort. Det går att beställa sommarläsning från 10 juni till 31 juli.