Nio olika finns att låna. Från och med den första mars finns färdiga bokpåsar med tema högläsning att låna på samtliga bibliotek. ”Bara 35 procent av föräldrar till barn som är 0-9 år läser högt för dem dagligen. Vi vill att den siffran ska öka”, säger Bodil Alvarsdotter, barnbibliotekskonsulent på Stadsbiblioteket.

Bokpåsarna är en del i projektet Läs ♥ högt som är en satsning för att främja läsning för och med barn tidigt i livet.

Det finns totalt nio olika bokpåsar med fem böcker i varje. Bokpåsarna lämpar sig för barn som är mellan tre och sex år gamla och kommer att finnas till utlåning på stadsdelsbiblioteken, Stadsbiblioteket, 300 m2 och bokbussarna.

Uppmuntra till samtal
Böckerna har valts ut med grundtanken att de ska vara lätta att läsa högt även om föräldern inte är en van högläsare.

– Innehållsmässigt ska de också passa de flesta barn. I varje påse finns en bok som innebär lite mer tuggmotstånd och uppmanar till samtal kring värderingsfrågor och livet, säger Bodil Alvarsdotter.

Brett urval
I urvalet av böckerna har man också arbetat med att få ihop en bredd när det gäller bilder, illustrationer och författare. Att böckerna erbjuder en bred representation har också varit viktigt.

Liten insats ger stor effekt
Bodil Alvarsdotter kan inte nog understryka hur viktigt det är att läsa för barn.

– En liten insats tidigt i livet ger stor effekt. En kvarts högläsning om dagen gör stor skillnad för läsförståelse och skolresultat. En nästan helt gratis investering som ger enorm utdelning, säger hon och tillägger:

– Dessutom är ju 15 minuters högläsning tillsammans med sitt barn mysigt också för den vuxna.