Foton, föredrag, frågelåda och visningar. På Regionarkivet på Otterhällan finns miljontals fotografier, betyg, kartor, ritningar och andra handlingar. På den årliga Arkivens dag på lördag 9 november öppnas de slutna magasinen för allmänheten, som bland annat bjuds in att följa den fiktiva flickan Annas resa genom arkiven.

Mer info: program Arkivens dag i Göteborg

– På årets visningar i magasinen gör vi en nysatsning genom att besökarna får följa en fiktiv flickas livshistoria genom våra arkiv. Vi kallar henne Anna, och hon föddes i Göteborg 1895. Vi tycker det är ett lite roligare sätt att ge våra besökare en idé om vad man kan hitta på Regionarkivet, säger Linnéa Nilsson, arkivarie.

Gömt eller glömt
På Arkivens dag, som firas den andra lördagen i november varje år, bjuder arkiv över hela landet in allmänheten för att visa upp sina verksamheter.

Årets övergripande tema är ”Gömt eller glömt” och på Regionarkivet, som förvarar arkiv från Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, har man alltså i år fokuserat på att lyfta fram berättelser ur arkiven som i dagens samhälle är mer eller mindre bortglömda.

Hem för utarbetade mödrar
Det blir också fika och mingel med frågelådor där man kan läsa en fråga, gissa svaret och lyfta på locket och se om man hade rätt. Samt ett föredrag med släktforskaren Anna-Lena Andersson som kommer att berätta om Sommarro, som var ett semesterhem för utarbetade mödrar i Prässebo utanför Lilla Edet.

– På Regionarkivet har vi arkivet från ett liknande hem som drevs av Göteborgs Stad och låg i Hindås, säger Linnéa Nilsson.

Guldkorn ur samlingarna
Dessutom har Regionarkivet tagit fram en ny utställning med fotografier som kommer att visas under ett år framöver.

– Det är bilder från olika verksamheter i Göteborg – lite guldkorn ur samlingarna, som berättar hur det var förr i tiden, säger Linnéa Nilsson.

Från 1885 kunde välartade barn från fattiga familjer i Göteborg få komma ut på landet på skollovskolonier. I arkivet för Föreningen för barnbespisning och skollovskolonier finns många fotografier som visar koloniernas aktiviteter. Foto: Regionarkivet