Många aktiviteter på 8 mars i Göteborg. På Internationella kvinnodagen i morgon fredag 8 mars uppmärksammas kvinnors situation och rättigheter över hela världen. Även så i Göteborg. Här följer ett axplock av allt som händer.

På 8 mars kan du träna boxning på Hälsoteket Östra Göteborg. Foto: Pixabay

Den som vill bli av med lite aggressioner kan komma till Hälsoteket i Östra Göteborg. Där utlovas ett roligt boxningspass för kvinnor och den som identifierar sig som kvinna. Passet är gratis och handskar och mitsar finns att låna.

På Frölunda kulturhus finns möjlighet att under lunchen avnjuta en soppteater om Fogelstad – Sveriges första kvinnliga medborgarskola. Det är Anna– Lena Hemström som gör en musikalisk monolog och berättar om den spännande skolan och kvinnorna bakom den.

Frölunda kulturhus bjuder sen på kvällen in att fira 8 mars till spännande och brokig repertoar med bland annat Hen Ingvarz som utlovar dansbandskaos som löser upp normer, regler och allt du trodde om livet i allmänhet och dansband i synnerhet. Dessutom uppträder Slynkören och Parian & Karavna bjuder på persisk dans.

Blå Stället i Angered uppmärksammas kvinnodagen med föreläsningar, samtal, workshops och roliga aktiviteter på temat Bröd och rosor.

Stadsbiblioteket pratar musikvetare Jenny Lundin pratar om musikbranschen ur ett genusperspektiv. Har det någon betydelse vem som håller i gitarren? Vad får du syn på när du tar på ett par genusglasögon? Därefter en spelning med Jenny och Lasse före detta Gemy.

På medborgarkontoret Västra Hisingen blir det Kvinnodagsmingel med musik av Mama Sadia, fotoutställning, kvinnodag-frågesport, dansworkshop och mycket mer.

Den som vill veta mer om kvinnoöden i Göteborg kan bege sig till Majornas bibliotek, där Lisbeth Larsson berättar om boken Hundrade och en Göteborgskvinnor, och några av de kvinnor som gjort Göteborg till den stad den är idag. Även på Biskopsgårdens bibliotek firas Internationella när dagens bokfrukost har kvinnotema.

Kulturhuset Kåken gästas av Nobody’s fault med musikalisk improvisationsteater på temat kvinnodagen. Dessutom blir det konsert med Glitterfittan som osar av feminism och frustration över samtiden.

I Göteborgs Stads kalendarium finns fler aktiviteter. Göteborg & Co har också sammanställt en lista över vad som händer i Göteborg på internationella kvinnodagen.