Världskulturmuseet i Göteborg räknar med fullt hus på lördag, för då bjuder man på landskamp mellan Sverige och Indien i - damboxning! Och då är det också final för ett integrations- och jämställdhetsprojekt som Göteborgs Stad stöttar.

Projektet drivs i samarbete mellan Angereds Boxing Club och det statliga Världskulturmuseet, en inte alltför vanlig konstellation.

Det handlar bland annat om att bryta ner barriärer i en mansdominerad sport, att lyfta fram unga kvinnliga ledare och låta dem ta plats. Att damboxningen äntligen ska bli tagen på allvar.

Belyser skillnader i levnadsvillkor

1F6A.jpg
– Angereds BC har rekryterat nya tjejer, bland annat genom prova på-verksamhet, utbildat vissa till ledare och låter dem nu träna sig i att sköta stora arrangemang, som en landskamp, berättar Linus Kron på idrotts- och föreningsförvaltningen, som beviljat 70.000 kronor i utvecklingsbidrag till samarbetet.

Projektet ska också belysa skillnaderna i levnadsvillkor mellan olika länder, till exempel Sverige och Indien. Tjejerna i Angereds BC ska bland annat utbildas i FN:s barnkonvention.

De flesta av de deltagande tjejerna kommer från någon av Göteborgs invandrartäta förorter. Beröringspunkten med de indiska boxarna är att vara tjejer i en mansdominerad värld. Genom att bygga vidare på den samsynen hoppas Angereds BC att tjejerna ska en bättre förståelse för varandras livsvillkor.

Museet har bra kontakter med unga i Angered

Själva landskampen är ett samarrangemang mellan Svenska Boxningsförbundet, Angereds BC och Världskulturmuseet. På det statliga museet tycker man att boxningen passar som hand i handsken:

– Vi har Indien-tema i vår, med både Bollywood-utställning och en fotoutställning om indisk damboxning, säger Tina J Sjögren, kommunikatör på Statens museer för världskultur.

Hon påpekar att museet ska vara väl förankrat i samhället runt omkring och att man därför har bra kontakter med ungdomar i Angered, där boxning är väldigt stort.

”Damboxare bryter mönster”

– Vi har fått kritik från neurologer för att vi är med och arrangerar en boxningslandskamp. Vi förringar inte den, men vi ägnar oss inte åt att bedöma boxningens farlighet. Och vi tycker att idrott är kultur och här kan vi se både förortsförankring och genusperspektiv, säger Tina J Sjögren.

– Och damboxning är i viss mån samhällsförändrande, det kan man se både i Harlem, Angered och Indien: Damboxare bryter mönster och tar för sig!

Så på lördag förvandlas museets stora trappa till en läktare ner not boxningsringen där Göteborgs damboxningsstjärna, den regerande Europamästarinnan i 46-kilosklassen, Natalie Lungo Vesenne från Angered BC, får möta den indiska världsmästarinnan M L Mery Kom, en av Indiens mest framgångsrika damidrottare, med totalt fyra VM-guld.

Räknar med storpublik

En annan av A-landskampens sex matcher är mötet mellan den svenska världsmästarinnan i tungvikt Anna Laurell och indiskan Sonam Yadav.

Museet räknar alltså med storpublik.

– Jag kanske blir besviken, men jag gissar på runt 1.200 åskådare, säger Tina J Sjögren.

Som vanligt på Världskulturmuseet är det fri entré på lördag, även till boxningen.