Polis, fältare och nattvandrare på plats i stan. Valborg närmar sig och precis som förra året råder coronarestriktioner. Men blir det fint väder är risken ändå stor att ungdomar firar och dricker alkohol. Nu förbereder sig fältsekreterare, polis, nattvandrare och andra verksamheter för att tillsammans finnas på plats, fånga upp och göra valborgsmässoafton tryggare.

Fältsekreterare Per Santesson och hans kollega fältassistent Linda Wilén kommer att arbeta i morgon kväll.

− Även om valborg blivit lugnare på senare år händer det fortfarande mycket tråkigt när alkohol är inblandat, som sexuella övergrepp, rån och misshandel. Vi finns på plats för att för att möta ungdomarna, prata och stämma av att allt är lugnt och tryckt. Och när det behövs tillkallar vi polis, säger Per Santesson som är fältsekreterare.

Nästan alla hans kollegor på Socialförvaltningen Centrum kommer att ha fälttjänst på valborgsmässoafton. För det är på centrala platser i stan, som Röda Sten och Skansen Kronan och kanske främst – Slottsskogen, som ungdomar från hela stan brukar samlas. Även om platser som Härlanda tjärn och Delsjön också lockar. För att kunna vara närvarande där behovet är som störst samarbetar fältassistenter, fritidspersonal och socialarbetare från hela staden.

Fokus på Slottsskogen

De största insatserna är samlade kring Slottsskogen. Där kommer även poliser, väktare och nattvandrande finnas på plats och runt hållplatsen kommer Västtrafik ha trygghetsvärdar.

− Alla inblandade verksamheter deltar i förberedelserna och under kvällen kommer vi att ha hålltider med samlingar och stämma av allt eftersom, säger Per Santesson.

Alkoholens konsekvenser för unga blir som sagt tydlig på valborgsmässoafton. Men tyvärr är de lika verkliga årets övriga dagar också. Och det är inte alltid lätt att säga nej. Varken för unga eller föräldrar som ombeds köpa ut alkohol.

”Tänk om 2021” är ett samarbete mellan 45 kommuner i Västra Götaland, Länsstyrelsen och Polisen för att förebygga alkolens skadeverkningar genom att minska ungdomars tillgång till alkohol.

Brev till föräldrar

Inför valborg genomför ”Tänk om 2021” en stor kommunikationsinsats. Alla föräldrar med barn i högstadiet och första året på gymnasiet får ett brev med en vädjan om att säga nej och råd kring hur man kan tänka och agera. På Instagram, Facebook och Youtube släpps filmer med föräldrar som målgrupp och samma budskap.

− Vi vill förmedla är det finaste du kan ge din tonåring är att säga nej till alkohol. Det gör du genom att finnas där, ta diskussionen och inte köpa ut. Det är att sydda och inte att straffa, säger Jessica Andersson som jobbar förebyggande mot alkohol, narkotika, doger och tobak på socialförvaltning Centrum.

Hon berättar att forskningen visar att en senare alkoholdebut minskar risken satt utveckla ett missbruk. För varje år minskar risken med 33 procent.

− Även om du som förälder kan känna att din tonåring inte lyssnar på dig visar studier att vad föräldrarna säger, tycker och förväntar sig är det som påverkar unga mest. Genom att visa var du står och finnas tillgänglig skyddar du ditt barn, säger Jessica Andersson.

Att vara tillgänglig som förälder är även något som Per Santesson betonar vikten av.

− Ta reda på var ditt barn är och ha kontakt under valborgsmässoafton. Gå gärna ut själv och ta en titt. Det skapar trygghet och skyddar både ditt barn och andras barn, säger han.