På 1000-talet var den 70 meter långa Bayeuxtapeten ett slags serieteckning. Idag är det japansk manga eller brutalhumor om aids som lockar seriefansen. Och allt finns med på Serieveckan på Stadsbiblioteket i nästa vecka.

Serieveckan som i år arrangeras för tredje gången, måndag – lördag, bjuder på ett dussin evenemang och visningar, de flesta i utställningshallen på Stadsbiblioteket.

Här föreläser Johan Höjer på tisdag om Bayeuxtapeten, den långa textil som skildrar normandernas erövring av England år 1066 i en 70 meter lång ”serie”, med bland annat 623 personer och 202 hästar broderade med ylle i åtta olika färger.

”En orgie i taklöshet”

På torsdagen visas stjärnskottet Sara Granérs ”Det är bara lite aids”, som har kallats brutalhumor i serieform och ”en orgie i taktlöshet”. Mikael Sol kommer med sitt debutalbum ”Till alla jag legat med” och göteborgsprofilen Johan Wanloo introducerar några av sina vänner: Angschölick, Torsten, Doktor Mugg, Birger och hans bror, Farbror Einar och Örn Blammo.

Flera serieskolor presenterar sin verksamhet och den svenska mangatecknaren Natalia Batista tar upp de gyllene sju stegen från idé till färdig serie.

På lördag blir det visning av animerad film i bibliotekets hörsal och alla över 12 år kan vara med i animationsworkshop som leds av Animation i Väst.

Fotnot:
Serieveckan arrangeras av Stadsbiblioteket i samarbete med Seriefrämjandet Göteborg, Studieförbundet Vuxenskolan samt Schillerska gymnasiet.