Göteborgs Stadsmuseum storsatsar resten av året med en utställning om vår fritid under 100 år. Här bjuds många sköna nostalgikickar, som 60-talets tränings- overaller, campingprylar och viewmasterbilder. Men också fakta om hur stor fritidssektorn blivit idag.

– Fritidssektorn är på väg att passera verkstadsindustrin i Sverige i ekonomisk betydelse, säger Marie Nyberg, projektledare på Stadsmuseet.

– Det tror man kanske inte, men om man tänker efter hur många som arbetar med allt från sport- och fritidsutrustningar och sällskapsspel till semesterorter och spaanläggningar så inser man att det finns mycket pengar i vår fritid.

Given plats för camping

Utställningen visar fritidsvanornas utveckling från början av 1900-talet och fram till våra dagar. Från fjärilsamlingar, herbarier och Meccano till TV, datorchat och shopping som fritidsnöje.

6326.jpg
De äldre föremålen är hämtade ur museets samlingar. I en nyare del har Stadsmuseet intervjuat göteborgare om deras fritidsvanor. I höstas gick museet ut och efterlyste föremål, berättelser och foton från allmänheten.

– Vi fick in en del berättelser, som nu är inarbetade i utställningen, men bara ett fåtal föremål. Vår begäran var nog lite för allmänt hållen, folk visste inte riktigt vad de skulle skicka in, tror Marie Nyberg.

Hobbyhörnan heter en del av utställningen som ska förnyas varannan vecka, där föreningar och samlare får visa upp sin verksamhet, till exempel Göteborgs vykortsklubb, sten- och mineralsamlare och en samlare av view-masterapparater, den ”tittprojektor” med 3-D-bilder som var vanlig på 50- och 60-talet.

Campingen har förstås sin givna plats.

– Vi har satt upp ett tält med alla campingattiraljer. Vi visar en jättefin samling baddräkter och en särskild exposé över solglasögon. Och vi har ett enormt stort bildmaterial, berättar Marie Nyberg.

Dokument av vår samtid

51DC.jpg– Det är ju lätt att fastna i 50- och 60-talsnostalgin, men vi vill också skildra utvecklingen på senare år, hur en del människor rent av kan vara stressade av att utnyttja sin fritid maximalt och även hur sökandet efter andlighet växt när fritiden blivit viktigare.

Utställningen heter ”Fritid – shoppa, chatta eller chanta”. Att chanta är buddisternas karakteristiska nynnande på ett mantra, ett läte som började höras i Sverige i slutet på 60-talet, samtidigt som de första datorerna fick en framtidsutredare att fundera:

”Snart har datorerna tagit över allt jobb från människorna som kan ägna sin tid åt buddistiska åskådningar i stället för att arbeta”.

– Jo, visst är det roligt att titta tillbaka i backspegeln på såna framtidsvisioner, skrattar Marie Nyberg.

– Den här utställningen blir ju också en samtidsdokumen- tation. Den läggs in i museets arkiv och kan grävas fram om 30 år när andra undrar över vår fritid. Sånt ska ett museum också syssla med.

1C72.jpg

Fotnot:
Utställningen ”Fritid – shoppa, chatta eller chanta?” invigs på Stadsmuseet, Norra Hamngatan 12, lördag 21 maj och pågår fram till 31 december.