Spontanbesök runt om i stan. För tredje sommaren kan barn skapa fritt med sågar, spikar och trämaterial på bygglekplatsen på Långströmsgatan. Nu packas en skåpbil full med verktyg och material, för att göra spontanbesök på badplatser, lekplatser och i parker runt om i staden.

På bygglekplatsen på Hisingen är det bara fantasin som sätter gränser. Här finns mängder av verktyg och material att bygga, snickra och fixa med.

– Man kan bygga både stort och smått. Det kan vara kojor, hus, båtar, fågelholkar, allt möjligt, säger Marie-Louise Bergström, projektledare.

5004.jpgBygglekplatsen är öppen och bemannad varje dag mellan 11 och 17 under sommaren. Personalen gör en säkerhetsgenomgång med alla som kommer för första gången, och det går även att få vägledning i hur olika material och verktyg kan användas.

– Men barnen får själva hitta på helt fritt vad de ska bygga. Det är de inte nödbedda med. Vi ser inga mobiler eller paddor här, barnen är helt upptagna med att borra och spika, säger Marie-Louise Bergström.

Rejäla byggen
Lekplatsen ligger i en park, med gott om utrymme för att snickra ihop större strukturer tillsammans.

1D32.jpg
Under förra sommaren växte det bland annat fram ett cirkustält, en scen och några lekhus i form av affärer. I år har det än så länge blivit en koja och ett åttakantigt hus.

– Jag tror att barnen uppskattar att de får lov att använda verktygen och bygga på riktigt. Att de får skapa och göra fina saker, helt själva.

För att ge ännu fler barn chansen att upptäcka bygglädjen får bygglekplatsen en mobil version som gör utstickare under sommaren.

En skåpbil har utrustats med verktyg och material och kommer göra nedslag på badplatser, lekplatser och i parker.

– Vart vi åker kommer bero lite på vädret, vi vill ju åka dit folk är. Så det blir lite överraskning över det hela, säger Marie-Louise Bergström.

Bygglek året runt
När bygglekplatsen startades 2014, i samarbete mellan park- och naturförvaltningen och Västra Hisingen, var det i form av ett tillfälligt projekt. Sedan dess har antalet besökare hela tiden växt, med inte mindre än 10 000 besök sommaren 2015.

I maj beslutade park- och naturnämnden att bygglekplatsen ska permanentas, och vara öppen året runt.

68B0_2.jpg

Foto: Fatima Grönblad