Klart om två år. På onsdag 30 mars tas under högtidliga former det första spadtaget på den nya bad- och isanläggningen i Angered. Två år senare är det meningen att den ska vara färdigbyggd: 12.600 kvadratmeter innehållande motions- och rekreationsbad samt en rink för ishockey och konståkning.

Erséus arkitekters förslag, som vann arkitekttävlingen 2009, har anpassats en del sedan dess.

– Mest handlar det om byggteknik och grundläggning, sånt som besökaren inte kommer att märka så mycket, säger Svante Thun, projektledare på Higabgruppen som är byggherre för projektet.

Första spadtaget på onsdag
En förändring som däremot kommer att märkas är fasadmaterialet. Istället för det ursprungliga förslagets blir det en perforerad plåtfasad i fyra ljusa nyanser, som är tänkt att ge en skimrande effekt och leda tankarna till vattenblänk.

– Vi har samarbetat med stadens försäkringsbolag Göta lejon för att hitta en fasad som är någorlunda säker, lätt att underhålla och byta ut, säger Svante Thun.

Anläggningen kommer att ligga i anslutning till Angeredsgymnasiet och Angereds sporthall.

– Vi satt upp byggstaket runt hela tomten, så nu ser man exakt var den kommer att ligga.

Första spadtaget tas på onsdag den 30 mars. Då medverkar Anna Johansson (S), ordförande Idrotts- och föreningsnämnden, Mattias Gustafsson, arbetschef på entreprenören PEAB och Göran Sylvesten, vd Higabgruppen.

Låg simkunnighet låg bland både barn och vuxna
Sedan rullar bygget på. Redan nu plockar man ner några gamla byggnader. Får man sitt sökta schaktlov under veckan, sätter schaktningen igång kommande måndag.

Flera promenadvägar runt området kommer att stängas av.

– Vi försöker skyltar på bästa sätt med hur man kan gå istället, säger Svante Thun.

Det första beslutet om en bad- och isanläggning i Angered fattades redan 2007. Satsningen beror delvis på att simkunnigheten är låg i stadsdelen, både bland barn och vuxna. Dessutom är det en signal till Angeredsborna att man satsar på området.

”Tydligt mervärde för invånarna”
I december 2010 spikade kommunstyrelsen slutligen en budget och gav klartecken att bygga.

– Detta är ett projekt som känns extra viktigt, en bad- och isanläggning i Angered centrum kommer att bli ett tydligt mervärde för invånarna i stadsdelen och kanske främst då för barn och ungdomar, säger Göran Sylvesten, VD på Higabgruppen som är byggherre för projektet.

Verksamheten i huset kommer att drivas av idrotts- och föreningsförvaltningen.