Stora maskiner på plats i Frihamnen. Arbetet med att bygga Jubileumsparken i Frihamnen har startat. För att inte marken på land ska glida ner i hamnbassängen byggs ett stöd av 40 000 ton sprängsten som håller emot.

Göteborg firar 400 år nästa år och med anledning av det byggs en Jubileumspark i Frihamnen. Just nu pågår förberedande arbeten inför det som ska byggas i höst.

– Till jubileet planerar vi att bygga en stor utflyktslekplats och ett större bad i hamnbassängen med tillhörande byggnader för omklädning, toaletter och personal. En bastu finns i området, den kommer att renoveras, säger Amelie Sandow, projektledare, park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

Amelie Sandow berättar att parken ska utvecklas stegvis framöver. Planen är att det ska finnas ytor som även kan användas av förskola och skola och även mer urbana ytor i anslutning till Magasin 113.

 Hur känns det att vara igång?
– Jätteroligt, det har varit en lång process. Det är väldigt kul när man ser de stora maskinerna på plats.

Verksamheten i området är öppen under arbetets gång.

– Det innebär att bastun är öppen och vi kommer att starta seglarskolan nu i maj.

Kommunfullmäktige har hittills tagit beslut om en park på 3,5 hektar.

– Målsättningen är att hela Frihamnen ska bli en stor stadspark på ungefär 10 hektar, men det finns inget beslut på det än. säger Amelie Sandow.

Badet och utflyktslekplatsen, som är Göteborgs femte, ska invigas 5 juni 2021.