Slottskogens nya pingvindamm mellan fågelhuset och svandammen börjar byggas i vår för att stå klar i höst. Dammen finansieras delvis med hjälp av sponsring, och park- och naturförvaltningen bjuder nu också in göteborgarna att bidra. Detta genom en specialvisning av filmen Pingvinresan där biljettintäkterna går oavkortat till dammen.

Den nya pingvindammen, som ska ligga mellan fågelhuset och Svandammen, kommer att uppskattas både av parkens Humboldtpingviner och många besökare. Det är Slottsskogens chef Reinhardt Ziegler övertygad om.

Utrotningshotad art

– Att dammprojektet, där många samverkande krafter deltar, nu kan påbörjas känns både glädjande och angeläget, säger Reinhardt Ziegler.

– Pingvinerna behöver en bättre bassäng och den nya dammen med djuphål för dykning och en inomhusdel, dubbelt så stor som den nuvarande, kommer att bli ett riktigt lyft för dem.

I vår startar park- och naturförvaltningen det efterlängtade bygget. I höst kan man följa pingvinernas framfart i bassängen.

Fåglarna, som funnits i Slottsskogen sedan mitten av 1960-talet, tillhör en av de mest utrotningshotade arterna i världen. Förutom den glädje de sprider kommer de förmodligen också att ingå i ett av parkens planerade genbanksprojekt.

Tre miljoner från fullmäktige

Bygget, där kommunfullmäktige satsar tre miljoner kronor, finansieras också med hjälp av sponsring.

Sponsorer hittills är HSB Göteborg, Riksbyggen i Göteborg, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Poseidon och Göteborg Energi och samtal pågår med ytterligare intressenter.

– Fler välkomnas, säger Reinhardt Ziegler.

”Pingvinresan” förhandsvisas

Ett sätt att bidra erbjuds göteborgare den 7 februari. Då arrangerar park- och naturförvaltningen i samarbete med Astoria Cinemas och Triangelfilm en exklusiv förhandsvisning av ”Pingvinresan”, en prisbelönt dokumentärfilm som har Sverigepremiär den 17 februari.

En gång om året vandrar Kejsarpingvinerna i tusental, från havet och 20 mil upp på land, för att para sig. Naturens krafter och raffinerade samspel imponerar och gör föreställningen till en minnesvärd upplevelse.

För underhållningen under ”En kväll för Slottsskogens pingviner”, utöver den nervpirrande, livsbejakande och underbart vackra pingvinresan till Antarktis, står Chalmers manskör för. Filmkvällen på Royal avslutas med dryck och lättare tilltugg på hotell Elite, Park Aveny.

624C.jpg

Skiss: Park- och naturförvaltningen

Fotnot:
Biljetterna kostar 500 kronor styck, intäkterna går oavkortat till den nya dammen. Den 25 januari släpps biljetterna som finns att köpa på turistbyrån vid Kungsportsplatsen.