På torsdagen startar den femte stora kulturfestivalen för Centrums pensionärer. Massage, modevisning och höstmat är några festivalinslag.

Förra årets nyhet, kulturbesök hemma i vardagsrummet eller på äldreboendet, blev en framgång och får en fortsättning i år.

Manikyr, dofter och matlagning av en egen önskemeny är några exempel på programpunkter som kan ges hemma hos pensionärerna. Allt utifrån tanken att om en del äldre har svårt att ta sig till kulturen får kulturen istället ta sig hem till dem.

Yoga och rock

För dem som har möjlighet att gå ut blir det ett rikt utbud av kulturaktiviteter med danskväll, sittande yoga och 50-talsrock. Det blir allsång, spännande kriminalhistorier, italienska drömmar, pianobar och modevisning. Festivalen pågår också i de gemensamma vardagsrummen i äldreboendena.

Det femte festivalprogrammet är minst sagt digert, med 280 programpunkter, av vilka hela 210 vänder sig till seniorer som kommer att få kulturbesök i sina vardagsrum.

Kultur ska göra gott

Liksom tidigare år håller man sig med en bred definition av kultur: ”allt som berör eller gör att man mår gott”. Och i år har personalen, tillsammans med de äldre, i mycket högre grad än tidigare varit delaktiga.

– Man kan ju göra det enkelt för sig och bjuda in professionella kulturarbetare, men det är inte alls samma sak som när personalen och de äldre skapar kultur tillsammans, det är guld värt, säger festivalledaren Zsolt Szanto.

– Många i personalen, framför allt på våra träffpunkter och äldreboenden, har gjort ett fantastiskt jobb i år. Och det är så roligt!

Prat och minnen till gamla bilder

Ett exempel är en avdelning på Landalahus äldreboende som arrangerar Tema Landala under en hel vecka. Det blir musik som anknyter till det gamla Göteborg, stadsvandringar och föredrag av inbjudna föreläsare. Och man sitter ner och pratar och minns, med hjälp av bilder.

Nytt för i år är också att ett tjugotal frivilliga personer medverkar vid flera av programpunkterna.

Kulturfestivalen – ”KulTur i Centrum” – pågår 29 oktober – 14 november.

KulTur i Centrum blir permanent festival [2007-11-20]