Tidlös komik under Barnkulturåret. Skolbio Göteborg satsar stort på Charlie Chaplin i höst, med sex filmer på Draken. Här möter barnen inte bara en världsberömd snubbelkomiker, utan en man som alltid stod på de svagas sida i samhället.

Som en del i Barnkulturåret visar Skolbio Göteborg filmerna Chaplins pojke, Cirkus, Guldfeber, Moderna tider, Stadens ljus och Diktatorn. Det blir gratis entré för ca 7000 skolelever på biografen Draken vid Järntorget, mellan 18 och 28 september.

– Vi är jätteglada att vi får tillfälle att visa denna filmskatt gratis i en stor härlig biosalong för barn och unga från Göteborgs alla stadsdelar, säger Annica Sjögren på Skolbio Göteborg.

Diskussion om medmänsklighet och socialt ansvar
– Chaplins tidlösa komik funkar oavsett ålder och erfarenheter och man kan verkligen identifiera sig med karaktärerna.

Filminstitutet har tillsammans med filmvetaren Malena Janson tagit fram handledningar till de sex filmerna. Tanken är att använda Chaplins återkommande tema om att ständigt stå på den utsattes sida till att diskutera frågor om medmänsklighet och socialt ansvar.

Projektet riktar sig till skolans alla årskurser: Chaplins pojke (från förskolan), Cirkus (från åk 2), Guldfeber (från åk 2), Moderna tider (från åk 3), Stadens ljus (från åk 3) och Diktatorn (från åk 6).