Ett stort papper med färgglada fotavtryck, en tunnel att krypa igenom och en vägg med öppningar där man kan klättra in. Det är tre exempel på vad förskolebarnen kommer att visa upp på årets utställning på Göteborgs konstmuseum. Onsdagen 28 april är det dags för vernissage.

I tio år har barn från två förskolor under en månad fått visa sina verk på Studio 2 på konstmuseet. I år kommer barnen från Härlanda och Örgryte.

Fokus på rörelse

Konstnärerna de arbetat tillsammans med är Andreas Hautola-Andstedt, Therese Gustavsson och Py Huss-Wallin. Konstnärerna har besökt förskolorna fem gånger och temat har varit Cirkus, krumelurer och krumbukter, med fokus på rörelse

– Två av konstnärerna har erfarenheter från nycirkus och där ingå ju verkligen mycket rörelse som kan ge inspiration. Bland annat har barnen fått gå omkring på ett stort papper och göra fotavtryck i olika färger, berättar intendent Philippa Nanfeldt på Göteborgs konstmuseum.

Projektet ställer stora krav på konstnärernas förmåga att umgås och kommunicera med barn. Samarbete och tillit är viktigt för att skapa förtroende och intresse.

– Det gäller att ta barnen på allvar och för att få en atmosfär där de känner sig trygga med människor de inte träffat tidigare. Att visa respekt är förstås också viktigt, säger Philippa Nanfeldt.

Kul att ställa ut

För många barn blir vernissagen den första de går på. Att då dessutom vara utställare gör det naturligtvis till en rolig och minnesvärd händelse.

– En tanke med projektet är att det ska fungera som en ingång till konstens ”finrum”. Att avdramatisera det här med konst lite och få barnen att komma tillbaka till museet, säger Philippa Nanfeldt.

Samarbetet mellan förskolebarnen och konstnärerna har även dokumenterats i form filmer som kommer att visas på utställningen som pågår till 30 maj.