Segelfest i Frihamnen till helgen. I dag måndag lämnar 15-åriga Clara Wallin staden Blyth i Storbritannien för att sätta kurs mot Göteborg i North Sea Tall Ships Regatta, en segeltävling där ungdomar från tolv länder får chans att lära sig segla – oavsett bakgrund. På fredag eller lördag når de 19 fartygen Frihamnen och möts av en fyra dagar lång folkfest.

Följ båtarnas väg till Göteborg

– Det är lite pirrigt, men ska bli jättekul. Jag hoppas få klättra upp för masten, säger Clara Wallin på telefon från Blyth.

Till vardags går hon i 9:e klass på Kålltorpsskolan, men får nu chansen att träffa nya kompisar från hela världen.

Äldsta fartyget är 160 år gammalt
I tävlingen deltar ett tjugotal segelfartyg, det äldsta 160 år gammalt, från tolv olika länder och med besättningar på sammanlagt 800 personer. Hälften är som Clara Wallin trainee, och 19 av dem från olika stadsdelar i Göteborg.

Bakom regattan står organisationen Sail Training International som genom segling vill ge ungdomar möjlighet att mötas oberoende av nationalitet, kultur, kön eller social bakgrund.

Efter 500 sjömil och en dryg vecka till havs väntas fartygen nå Göteborg och Frihamnen någon gång mellan fredag och lördag. Där möter fyra dagar fullmatade av aktiviteter.

Gratis inträde och späckat program
De deltagande skutorna kommer att ligga förtöjda i Frihamnen och allmänheten är välkommen ombord. Det är gratis inträde till evenemangsområdet som erbjuder ett späckat program. Besökarna kan bland annat prova på att ro en 10-huggare, lära sig slå knopar, dansa salsa, sjung allsång med Harald Treutiger och lyssna på en lång rad artistframträdanden.

– Under de fyra dagarna händer en hel massa spännande aktiviteter. Missa inte chansen att gå ombord på de fantastisk båtarna, säger Fabian Bengtsson, pressansvarig på North Sea Tall Ship Regatta Göteborg.

Det är femte gången som Göteborg är värd för Tall Ships-evenemang och arrangemanget projektleds av Göteborg & Co.

19A.jpg