Gamla japanska träsnitt, nydesignade Martini-glas och spännande fotoglas- installationer med ljud. Mycket kan rymmas i begreppet design, det vill Röhsska museet visa under sin årliga designdag på lördag.

I år är det femte året i rad som Röhsska arrangerar sin designdag. Museet håller öppet hus med gratis inträde och massor av aktiviteter, bland annat kan man pröva på att designa sina egna smycken i en workshop.

Fem unga finalister

– Det märks att intresset för design är mycket stort. Första året kom det 5.000 personer och det är på gränsen till vad museet klarar av. Vi hoppas på ett par tusen besökare i år, säger Birgitta Wåhlander, informationsansvarig på Röhsska.

Ett av dragplåstren är de svenska bidragen i en världsomspännade tävling där unga designers ska forma ett nytt Martini cocktailglas. Vinnaren koras på den internationella möbelmässan i Milano i april nästa år.
4B5C.jpg
Fem svenska finalister har producerat sina glas i Orrefors under sommaren och dessa visas nu på Röhsska.

Mystrio bjuder på jazz

Föreningen Pågående Fotografi visar upp Affekt, en installation med fotoglas och ljud. Fotoglas är en ny, patenterad fotografisk metod, utarbetad på Konsthögskolan i Stockholm under tre års tid.

Metoden innebär att en målning, text eller foto smälts in i glaset och får lika lång livslängd som glaset, samtidigt som motivet får en ny, skiftande karaktär.

Hela lördagen ordnas guidade visningar av museets tillfälliga och permanenta utställningar, till exempel japanska träsnitt, formhistoria, Kina-samlingen samt den norska textilkonstnärinnan Ragnhild Monsens utställning, som hon visar själv.

Besökarna kan också lyssna på en föreläsning om hur design påverkar vårt möte med offentliga miljöer. Och så bjuder Mystrion från Högskolan för scen och musik på toner med influenser från jazz och country.

2304.jpg

Ett bildkollage från tidigare års designdagar. Foto: Mikael Lammgård

Fotnot:
Designdagen på Röhsska lördag 22 oktober, klockan 11 – 17.