En ny slags cykeltävling drar till helgen drar in på Göteborgs anrika arena Slottsskogsvallen. Då är det final för den nationella cupen i cykelcross, med ett 100-tal deltagare. Elitklasserna gör upp om 35.000 kronor i prispengar, men för publiken är det gratis.

Cykelcross är en actionsport som funnits länge i andra länder, där den kan locka storpublik på 50.000 personer, men i Sverige är det en helt ny tävlingsform.

Sveriges bästa landsvägs- och mountainbikecyklister

Förra hösten arrangerades för första gången en nationell cup. I år har cupen växt och består av nio deltävlingar. Under premiärhelgen 13-14 oktober i Norberg och Falun var det 50 startande i herrelitklassen, jämfört med cirka 20 förra året.

Till finalhelgen i Göteborg ser det ut att komma runt 100 tävlande, varav några av de bästa landsvägs- och MTB-cyklisterna i Sverige.

Banan kring Slottsskogsvallen är cirka 2,5 km lång och innehåller flera hinder där cyklisterna snabbt måste hoppa av cykeln och sedan springa över hindret.

Barnen kan prova på med egen instruktör

Cyklarna som används kan beskrivas som landsvägsracer med grövre däck. Tävlingstiden för herreliten är cirka 60 minuter och för dameliten 45 minuter.

Herreliten brukar hinna cykla ca 10 varv, men antalet varv beror på underlaget. Underlaget är varierat; asfalt, grus, gräs, sand, lera, stigar och kanske snö.

Cykelprofilen och Eurosportkommentatorn Roberto Vacchi kommer att vara speaker under tävlingen, som heter Merida CX Grand Prix 2007. Barnen kan låna cyklar för att prova cykelcross på en egen bana med instruktör.

Fotnot:
Första start, ungdomsklasserna, går kl10.00 både lördag och söndag. Motionsklasserna startar kl 11.00, dameliten kl 13.00 och herreliten kl 14:00.