Först till kvarn gäller. Tisdag 1 oktober är det dags för Rullatorloppet i Trädgårdsföreningen. Är du senior, använder gånghjälpmedel eller rullstol och bor i Göteborgs Stad kan du vara med. Anmälan till loppet är nu öppen.

Rullatorloppet är en aktivitet inom uppdraget Åldersvänliga Göteborg. Syftet är att synliggöra äldre personer med olika gånghjälpmedel, för att i förlängningen skapa en åldersvänligare stad som är lätt att ta sig fram i.

Det är första året som loppet anordnas i Göteborg, men i Oslo har det funnits ett rullatorlopp sedan 2013 och därifrån har arrangörerna i Göteborg hämtat inspiration.

Bäst att passa på
Det finns 300 platser till loppet. Anmälan är öppen till 13 september, men det är först till kvarn som gäller så vill du delta är det lika bra att passa på.

– Anmälningarna har börjat trilla in och intresset verkar stort. Den äldsta som hittills anmält sig är 96 år. Äldreboenden har hört av sig och de kommer med en hel grupp, både med sådana som ska vara med i loppet och som ska vara hejarklack, säger Sofia Tillman, processledare för rullatorloppet på Göteborgs Stad.

Helst ska du anmäla dig på Göteborgs Stads hemsida, men det går också bra att ringa till nummer 031-368 02 24  eller 031-368 00 97 vardagar 9–15. Det är kostnadsfritt att delta. Nummerlapparna hämtas på tävlingsdagen från klockan 11 då området i Bältesspännarparken öppnar.

Uppvärmning med ”Gympa-Berit”
Programmet för dagen är klart. Det blir både uppvärmning med ”Gympa-Berit” – en senior som håller i träning vid en av träffpunkterna i Lundby – och allsång innan starten för loppet går klockan 12. Loppet går inne i Trädgårdsföreningen och är ungefär 600 meter långt.

– Det kommer att bli pop up-underhållning längs banan. Allt är inte helt spikat än men flera aktörer kommer finnas vid banan. Tanken är att det ska bli en riktigt festlig dag, säger Sofia Tillman.

Prisutdelningar och musik
Efter loppet bjuds det på en matigare fika för alla som har deltagit. Det blir musikunderhållning med Fjällornas trio, dansuppträdanade av elever vid Hulebäcksgymnasiet och uppträdande av Brunnsbo musikklasser.

– Vi kommer också att ha prisutdelning. Bland annat kommer det att delas ut priser i olika kategorier som bästa utstyrsel och utsmyckning av hjälpmedel. Det blir även lottdragning där deltagarna har chans att vinna med sitt startnummer.

Arrangemanget avslutas 14.45. Den här dagen kommer Flexilinjen att ha en tillfällig hållplats vid Stora teatern mellan klockan 10 och 15.

Flera verksamheter finns på plats under dagen och gör arrangemanget möjligt med olika funktionärsinsatser: Burgårdens gymnasium, MBU-människan bakom uniformen, Idrottsplatsen Daglig Verksamhet, Mediabyrån Daglig Verksamhet, Gbg sjukvårdstjänst samt volontärer inom Göteborgs Stads äldreomsorg och sektor Samhälle & Kultur.