4 oktober klockan 11–15. I oktober gör Rullatorloppet comeback i Trädgårdsföreningen. Förutom själva loppet blir det underhållning, tävlingar och fokus på generationsmöten. Anmälan öppnar 5 september.
Rullatorloppet anordnades för första gången i Göteborg 2019. Runt 220 seniorer tog sig då fram den 600 meter långa sträckan – med rullator, rullstol, stavar eller andra gånghjälpmedel – i Trädgårdsföreningen. 2020 anordnades lokala lopp på äldreboenden i staden på grund av covid-19, men 2021 blev det inget lopp alls.
– Tisdag 4 oktober är det dags igen. Loppet 2019 fick fantastisk respons. Jag möter seniorer som fortfarande går omkring med sin medalj, säger Anneli Övermark, äldrekonsulent och en av projektledarna för Rullatorloppet.
Förskolebarn hejar på
Alla som har fyllt 68 år och använder något slags gånghjälpmedel får delta. Syftet med loppet är att uppmärksamma äldre i staden och att många använder gånghjälpmedel. Loppet ska också inspirera till att röra på sig för att bidra till bättre hälsa. I år kommer arrangörerna även att fokusera på generationsmöten.
– Både jag och loppets andra projektledare, Mimmi Bergman som jobbar på Sockens vård- och omsorgsboende, jobbar med generationsmöten och vet hur fantastiskt det är. Det kommer bland annat att finnas förskolor på plats för att heja på seniorerna. Så gjorde vi under de lokala loppen 2020 och det var väldigt populärt. På Fridkullagatans vård- och omsorgsboende, där jag jobbar, gick vi i vår tur och tittade på förskolans lopp. De äldre och barnen känner till varandra nu och det är fantastiska möten.
Terapihund på besök
Göteborgs Stads äldreombudsman, Helena Bjurbäck, inviger loppet och på scenen blir det musik och underhållning. Brunnsbo musikklasser sjunger och artisterna Bengan, Emil och Pernilla – som tidigare uppträtt på flera vård- och omsorgsboende i Göteborg – finns på plats. Dessutom kommer terapihunden Grim och visar upp sig.
– Forskaren Eva Holmgren från AgeCap kommer och pratar om fysisk aktivitet. Vi har även ett tält där rehab kommer att finnas för att informera, visa övningar och dela ut fallförebyggande material. Det blir precis som 2019 pris till bäst utsmyckade gånghjälpmedel, säger Anneli Övermark.
Anmälningen till loppet öppnar 5 september. Eftersom det är begränsat antal platser – 300 stycken – är det viktigt att inte vänta till sista stund.
Har du några tips på hur man laddar upp inför loppet?
– Delta på gymnastik om du har chansen. Gå ut på kortare promenader och få lite träning. Sedan är det bra att se till att rullatorn, om du använder det, är servad och rullar bra.
Dagen genomförs i samverkan med hälsofrämjande och förebyggande verksamheter för seniorer i staden samt AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
På Byalagsgatans vård- och omsorgsboende genomfördes ett lokalt rullatorlopp 2020 då förskolebarn var och hejade på.