Omtyckt symbol för Slottsskogen Den nya valen på lekplatsen Plikta i Slottskogen firas på onsdag 20 april. “Den är väldigt omtyckt och en viktig symbol för Slottsskogen, så vi är väldigt glada för att den har kommit tillbaka”, säger Julia Tropp Román, verksamhetskoordinator för Slottsskogen och Trädgårdsföreningen.

Foto: Mike Lima

Blåvalen i trä på lekplatsen Plikta i Slottsskogen förstördes i en brand i höstas. Nu är en ny val på plats och tillgänglig för lek.

– Det är en exakt kopia av valen som fanns där tidigare. Vi har tänkt mer kring säkerhet, bland annat bättre impregnerat trä och mer brandtålig färg. Vi har också ökat bevakningen kvälls- och nattetid och vi kommer även att se över belysningen på Plikta.

Fokus på lek

Valen firas den 20 april med tal av bland andra AnnaSara Hansson Perslow, ordförande i park- och naturnämnden.  Naturhistoriska museet visar barder, tänder och andra delar från valen. Det blir även två tipspromenader och grillarna är tända för besökarnas medhavda mat.

– Men fokus är framför allt att leka på valen. Många har hört av sig och saknat valen. Nu när den är tillbaka märks det hur uppskattad den är, säger Julia Tropp Román.

Firandet av valen pågår klockan 14-16.