Nu också för bildkonstnärer. För fjärde året i rad är det dags att söka kultursommarjobb och som vanligt riktar sig jobben till unga göteborgare som vill jobba med musik, dans, teater eller nycirkus. Nytt för i år är en satsning på bildkonst – allt från porträtteckning till graffiti. Sista ansökningsdag är 1 april.

Tidigare har man kunnat jobba som dekoratör, men i år vill vi ta ut bildkonstnärerna i det publika. Vi söker porträttecknare, alltså klassiska gatukonstnärer som ritar av människor, och olika fomer av street-art-konstnärer, säger Fredrik Anderman på kulturförvaltningen.

En annan nyhet är att inte längre alla medlemmar i en grupp som söker kultursommarjobb tillsammans, behöver vara skrivna i Göteborg.

− Det öppnar för fler grupper att söka. Tidigare föll hela gruppens ansökan om till exempel trummisen inte var skriven i Göteborg, men nu gör det inget om några av medlemmarna kommer från Mölndal, Partille eller andra kommuner i Göteborgsregionen, säger Fredrik Anderman.

Kultur på spårvagnarna
Kultursommarjobbet pågår i tre veckor med start den 24 juni. Den första veckan ägnas åt förberedelser och repetitioner, de andra två åt att uppträda på gator och torg.

De flesta föreställningarna äger rum i centrum, men förhoppningar finns om att i år kunna sprida kultursommarjobben över hela staden.

− Planen är att låta några av kultursommarjobbarna åka längs med spårvagnslinjerna och ge föreställningar både ombord på vagnarna och vid olika hållplatser, säger Fredrik Anderman.

Jobb även i produktionsgruppen
Liksom tidigare år kan även den som inte själv vill ställa sig på scen söka kultursommarjobb.

− Vi har en produktionsgrupp där man bland annat kan få jobba med scenteknik, kostym eller marknadsföring. Vi söker även fotografer och filmare, säger Fredrik Anderman.

Kultursommarjobben kan sökas av ungdomar mellan 16 och 20 år. Ansökan sker via webben (se länkarna nedan).