Sveriges största karneval. I morgon fredag 24 maj drar den mångkulturella festen Hammarkullekarnevalen igång. Under tre intensiva karnevalsdagar fylls Hammarkullen med paljetter, fjädrar, dans och latinamerikanska rytmer.

I stort sett årligen i 44 år har Hammarkullekarnevalen spridit färg och glädje i Hammarkullen den sista helgen i maj. Grunden i karnevalen är de många latinamerikanska dansföreningar som utgör karnevalståget och dansar på karnevalscenen.

Foto: Stefan W Persson

Många föreningar har sin bas i Hammarkullen, och förberedelserna för karnevalen pågår året runt med dräkttillverkning, dansträning och ar­bete med koreografi.

Grundades av ungdomar
Första gången Hammarkullekarnevalen anordnades var 1974.

– När husen här var nybyggda fanns det inte så mycket för barn och ungdomar att göra. Så ung­domarna på fritidsgården bestämde sig för att ordna en karnevalsdag där man gick runt i de olika bostadsområdena och spelade musik och avslutade med en picknick, säger karnevalsgeneralen Tony Parath.

Sedan slutet på 70-talet har de latinamerikanska dansföreningarna med sina danser och karnevalsdräkter satt sin prägel på karnevalen. För varje år har arrangemanget växt och är idag Sveriges största karneval och en mångkulturell folkfest med marknad och tivoli alla karnevalsdagarna. Publikrekordet ligger på 75 000 besökare under tre dagar.

Lokalt engagemang
En sak är sig dock lik från starten – det har alltid varit Hammarkulleborna själva som arrangerat karnevalen.

– Vi är väldigt stolta över att vi Hammarkullebor gör detta själva tätt tillsammans med Göteborgs stad. Jag är själv född och uppvuxen i Hammarkullen och bor kvar här. Jag har jobbat som funktionär sedan 1992 och som karnevalsgeneral sedan 1997, säger Tony Parath.

Karnevalen inleds på fredag eftermiddag med scenframträdanden i samarbete med Kulturhuset Blå Stället. Kvällen avslutas med ett stort fyrverkeri och balkanmusik av Andra generationen, som fick sitt stora genombrott i melodifestivalen 2008 med låten ”Kebabpizza slivovitza”.

– Blå Stället firar 40 år, och har firat hela maj månad. De lägger sin avslutningsfest hos oss på karnevalen. Det ska bli jätteroligt att höra Andra Generationen ösa med sin fartfyllda Balkanmusik på fredag kväll.

Ta vagnen till karnevalen
På lördagen klockan 12 avgår det stora Karnevalståget. I år blir det troligen rekordlångt.

– Vi har extra många grupper i år, 32 grupper är anmälda. Det är fantastiskt roligt att karnevalståget fortsätter att växa.

Karnevalen avslutas med barnkarnevalståget på söndagen klockan 12.00.

Lättast tar man sig till karnevalen med spårvagn – linjerna 4, 8 eller 9. Antalet parkeringsplatser är väldigt begränsat, och det kommer att vara mycket folk.

Foto: Marek Hom