Det vita ljuset tänds. Fredagen den 11 november börjar julljusen sprida sitt glimrande sken över staden. Men det är först den 9 december som Julstaden strålar med full glans – då sker upptändningsceremonin på Götaplatsen. Årets tema för Julstaden är Äventyr som bland annat tar sig uttryck i starkare färger på fasadbelysningen.

För åttonde året i rad lyser staden upp veckorna före och efter jul. Men i år tänds första etappen av Julstaden en vecka tidigare än vanligt.

– Anledningen är att Innerstaden ville tända belysningen i samband med festligheterna kring 11-11-11. Dessutom arrangerar staden en internationell belysningskonferens nästa vecka, säger Eva Lehmann på Göteborg & Co.

I den första etappen tänds det vita ljuset längs det tre kilometer långa ljusstråket från hamnen till Liseberg – miljontals ljuspunkter i träd, ljusgranar och ljusbanér.

Hela staden lyser upp
Den 9 december kompletteras det hela med blå ljusslingor och formgivna ljusinstallationer på husfasader, torg och broar. Då sker också den stora upptändningsceremonin på Götaplatsen.

– Nytt för i år är att luciakröningen ingår i programmet. Invigningen är också startskottet för filmvisningen på Konstmuseets fasad. I år visas gamla favoriter från tidigare år, säger Eva Lehmann.

Det är filmerna från 2006, 2007 och 2008 som går i repris. Varje film visas under en vecka. Först ut är Bengt-Arnes jul som följs av Julens magiska rum och Ett hav av jul.

Starkare färger i årets tema
Årets tema – Äventyr – kommer inte ta lika stor plats som tidigare teman.

– Främst märks det i ljusinstallationerna på fasaderna som har lite starkare färgerna. Mellan filmvisningarna blir det ljusprojektioner som anknyter till äventyrstemat, säger Eva Lehmann.

Sträckan nerför Avenyn bjuder sedan på flera ljusupplevelser. Kvarteret mellan Valand och Engelbrektsgatan överraskar med svävande ljusfjärilar i vitt, rött och rosa. Kulturförvaltningen bidrar med konstpauser på Bazarbron och i Trädgårdsföreningen, och park- och naturförvaltningen sätter upp franska ljusfåglar i Kungsparkens träd.

Årets version av Julstaden innehåller också färre blå ljusslingor. En orsak är att de snart behöver bytas ut mot nya – många har redan slocknat för gott.

– Tanken är att hitta en varmare blå ton, mer göteborgsblå. Förhoppningen var att det skulle ske i år, men vi var inte nöjda med den nyans som leverantören erbjöd, säger Mauritz de Vries, som ansvarar för Julstadens ljusgestaltning.

3C22.jpg

Foto: Dick Gillberg