Finns plats kvar. Använder du rullator, rullstol, stavar eller annat gånghjälpmedel? Då kan du vara med i Rullatorloppet i Trädgårdsföreningen den 4 oktober. Anmälan är öppen till och med den 30 september. “Vi hoppas att fler anmäler sig”, säger Mimmi Bergman, projektledare för Rullatorloppet på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Första Rullatorloppet arrangerades 2019, sedan bröt covid-19-pandemin ut och år 2020 ordnades lopp på vård- och omsorgsboenden i stället. Efter ett års uppehåll är Rullatorloppet tillbaka i full skala.

– Det är verkligen jätteroligt att vara tillbaka och att vi har möjlighet att träffas igen. Det är 191 anmälda, 300 kan vara med, så det finns plats för fler.

Socialt sammanhang av glädje

Rullatorloppet har utvecklats i år för att vara en festlighet över generationsgränserna. Flera förskolor och skolor i staden har bjudits in för att heja fram de äldre som går loppet.

– Det är det sociala sammanhanget av glädje som vi vill uppnå, att man fortsätter röra sig med sina gånghjälpmedel och att vi skapar en trygghet att mötas över olika åldrar.

Pris för bästa utstyrsel

Loppet är 600 meter långt och går i Trädgårdsföreningen. Start och mål är i Bältesspännarparken. Alla som går med någon form av gånghjälpmedel är välkomna att vara med.

– Det går även att vinna pris för bästa utstyrsel. Vinnaren utses av en jury som tittar både på hur gånghjälpmedlet smyckats och på klädseln.

Fartfyllt scenprogram

 50 vård- och omsorgsboenden, personer som har hemtjänst, mötesplatser och seniorer är inbjudna till Rullatorloppet. Många seniorer ställer också upp och är funktionärer under loppet.

– Vi vill göra det här till en festlig dag och vi hoppas att solen är med oss. Det känns bra inför tisdag även om det är mycket som ska falla på plats. Förutom loppet har vi ett fartfyllt scenprogram och vi visar också goda exempel på hur vi jobbar i staden (se faktaruta).

Aktiviteter för barnen

Det blir även aktiviteter för barnen med ansiktsmålning och en pirat som har fiskdamm.

– Barnen får också springa loppet efter de äldre om de vill, då får de äldre heja på barnen i stället, säger Mimmi Bergman.

Rullatorloppet arrangeras av Göteborgs Stad och Åldersvänliga Göteborg som arbetar för att äldre ska få synas i samhället på ett positivt sätt. Anmälan till Rullatorloppet är öppen till och med den 30 september. Anmäl dig här.